середу, 15 липня 2020 р.

2021 рік: У Токмаці очікуються ремонтні роботи водопровідно – каналізаційного господарства

Протягом 2013-2019 років  на мікрорайоні «Ахрамєєвка»  була  проведена заміна  значної частини водопровідних мереж мікрорайону – 78,5%. 

Потребують заміни дві ділянки водопровідних  мереж (21,5%), а саме:

- вул. Володимирська (від будівлі насосної станції-підкачки біля буд. № 35-а до буд. № 33 по вул. Володимирській);
- вул. Перемоги (від будівлі насосної станції-підкачки біля буд. № 35-а по вул. Володимирській до буд. № 9-а по вул. Перемоги).

Зношеність водопровідних труб цих ділянок, у деяких місцях досягає до 90%, що не сприяє якості води та збільшує марні втрати у водопровідних мережах.

Для забезпечення безперебійного та якісного  водопостачання споживачів мікрорайону «Ахрамєєвка» у м. Токмак, недопущення значних втрат води, зменшення витрат коштів на ремонт, необхідно виконати їх  заміну.

Заміна сталевих та чавунних водопровідних труб на нові поліетиленові  труби  дозволить уникнути аварійності, зменшити втрати води у водопровідних мережах даного мікрорайону та надасть можливість поліпшити якість надання послуг з холодного водопостачання. 

У 2021 році за рахунок інвестиційної програми планується прокласти 820 п.м. водопровідної труби для з’єднання вищевказаних ділянок водопровідних мереж.
Джерело фінансування заходу – амортизація необоротних активів виробничого призначення, водопостачання. Термін виконання – 2-4 квартал 2021року.
З’єднання ділянок водопровідних мереж вул. Олега Кошового та вул. Інтернаціональної, вздовж вул. Дружби м. Токмака.

Для забезпечення безперебійного та якісного  водопостачання споживачів частини мікрорайону «Центральний» та мікрорайону «Калиновий» (особливо у літній період) у м. Токмак, необхідно виконати з’єднання ділянок водопровідних мереж вул. Олега Кошового та вул. Інтернаціональної, вздовж вул. Дружби, в зв’язку з тим, що, на теперішній час, водопостачання зазначених мікрорайонів здійснюється за допомогою лише однієї ділянки водопровідної мережі Ø150 мм. по вул. Приміській - вул. Степовій, яку було побудовано в 1956 році, та на момент будівництва не передбачалось такої значної кількості індивідуальних приєднань абонентів до водопровідної мережі, а було розраховано лише на встановлення водорозбірних колонок загального користування.

У 2021 році за рахунок інвестиційної програми планується прокласти 111п.м. водопровідної труби для з’єднання вищевказаних ділянок водопровідних мереж.

Джерело фінансування заходу – амортизація необоротних активів виробничого призначення, водопостачання. Термін виконання – 2-4 квартал 2021року.

Заміна  подаючого водоводу м. Токмака Ø200 мм, L=491 п.м . від артезіанських свердловин №11 по вул. Парковій та № 12 по пров. Слов'янскому  до насосної станції «Південна»  по вул. К. Лібкнехта.

Водовід від артезіанської свердловини № 11 (вул. Паркова, 1) та № 12 (пров. Слов'янський, 13) до насосної станції другого підйому «Південна» (вул.К.Лібкнехта,105) введений в експлуатацію  у 1967 році, призначений для наповнення резервуарів питної води, які розташовані на НС другого підйому «Південна». Водовід побудовано зі сталевих та чавунних труб Ø276мм., протяжність водоводу – 1760 м. Знос труб складає близько 70-90%,що призводить до зростання кількості аварійних ситуацій, збільшення втрат питної води внаслідок витоків та збільшення витрат грошових коштів на проведення відновлювальних робіт для забезпечення послуги з холодного водопостачання мешканців міста. Від безперебійної роботи НС «Південна» залежить водопостачання близько 20 тисяч населення м. Токмак.

Кількість аварійних ситуацій    на даному водоводі протягом останніх років постійно  зростає, а саме: у 2014 р. – 6  аварій, у 2015 р. – 9 аварій,у 2016 р.– 12 аварій, у 2017 р. – 11 аварій,у  2018 р.- 12 аварій,- у 2019р. - 4 аварій, січень - червень 2020 р. – 8 аварій. Значний вплив  на кількість аварій має те, що ґрунтові води  у цьому районі міста знаходяться на дуже високому рівні, на деяких ділянках труби затоплені ґрунтовими водами.  Крім цього, на деяких ділянках є пливуни. Найбільш поширеними аварійними ситуаціями є - розгерметизація стиків чавунних труб, пошкодження стінок сталевих труб в результаті зносу, утворення тріщин  на стінках сталевих та чавунних труб.

У 2021 році за рахунок інвестиційної програми планується замінити 491  п.м. вищевказаної ділянки водоводу.

Джерело фінансування заходу – амортизація необоротних активів виробничого призначення, водопостачання .Термін виконання – 2-4 квартал 2021року.

Заміна    каналізаційних мереж  у м. Токмак (заміна  напірного каналізаційного колектору  м. Токмака D=200 мм, L=751 п.м. від  Каналізаційної насосної станції  по вул. Парковій до Каналізаційних очисних споруд міста.

Напірний  каналізаційний  колектор від каналізаційної НС по вул. Парковій до очисних споруд КП «Міськводоканал» ТМР, від сталої роботи якого залежить безперебійне водовідведення стічних вод від споживачів нашого міста, які користуються цією послугою, а це близько 12 тис. чол., має знос деяких ділянок  до 95%.

Каналізаційний колектор прокладений наприкінці 80-х років минулого століття, виконаний з чавунних труб діаметром 400 мм, прокладений у двотрубному виконанні, одна труба основна,  друга – резервна, стоки повинні перекачуватися з тиском  0,4- 0,6 МПа, на теперішній час не можливо підняти тиск вище 0,25 МПа.  В зв’язку тим, що труби прокладені по старому руслу  річки, рівень ґрунтових вод дуже  високий, значна частина ділянок  колектора знаходиться  постійно у воді, зношеність їх стінок досягає  90 %,  відбуваються   часті пориви, витоки стічних вод через  пошкодження  трубопроводу, неможливість створення достатнього тиску при перекачуванні стоків. 

Протягом 2013-2019 років було усунено 29 аварій, основна причина яких – це зношеність стінок труб, приходиться робити заміну ділянок, що лягає тяжкім фінансовим навантаженням на господарчу діяльність підприємства, при цьому, у деяких випадках, заміни потребує труба «від раструбу до раструбу»
Проблемні ділянки даного колектору потребують повної заміни для підвищення екологічної безпеки, не допущення забруднення навколишнього середовища витоками каналізаційних стоків, що може привести до накладання штрафів за забруднення земельних ресурсів та потрапляння  стоків до річки Молочної. Для надійного функціонування колектору, планується використовувати   поліетиленові  труби  ПЕ-100 SDR 17 Ø 200 мм., так як вони характеризуються довговічністю,  простотою  при  монтажі,  невеликою  вагою, надійністю, гарантійним терміном від виробника строком до 50 років та витримують тиск до 1,0 МПа.

У 2021 році за рахунок інвестиційної програми планується замінити 751   п.м. аварійних дільниць каналізаційного колектору.

Джерело фінансування заходу – амортизація необоротних активів виробничого призначення, водовідведення . Термін виконання – 2-3 квартал 2021 р.

Більш детально ознайомитись з інформацією можна тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.