вівторок, 14 липня 2020 р.

Рада провалила обіцяну Зеленським нову програму кредитів для бізнесу

Верховна Рада відхилила проект закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо впровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі і врегулювання порядку сплати податкового боргу".

Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного урядового законопроекту № 3598 за основу проголосували 215 народних депутатів.

Пропозицію направити проект закону до комітету на доопрацювання підтримали 264 депутатів.

У проекті пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу для запуску нового механізму державної підтримки суб'єктів господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва шляхом надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов'язань за портфелем кредитів, наданих таким суб'єктам господарювання.

Крім того, документом пропонується визначити особливості повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій.

Також пропонується уточнити окремі особливості права держави на здійснення операцій з державними деривативами.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, його пропозиції спрямовані на забезпечення доступу до кредитів для підприємств, в тому числі, які зазнали значних фінансових втрат в результаті введення карантину.

Зокрема, пропонується встановити, що право на розміщення державних деривативів і здійснення угод з державними деривативами, включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, можливий в тому числі за рахунок здійснення державних запозичень понад встановлені обсяги.

Як повідомлялося, раніше Верховна Рада також відмовилася внести зміни до закону "Про державний бюджет на 2020 рік" для надання державних гарантій за кредитами для малого і середнього бізнесу на портфельної основі, а також за кредитами для державного "Укргідроенерго".

Кабінет міністрів ще 3 червня схвалив законопроект, покликаний надати малому і середньому бізнесу доступ до фінансових ресурсів шляхом отримання кредитів з частковою державною гарантією за новою програмою "Нові гроші". Законопроект передбачає надання гарантій по кредитах на 5 млрд грн для мікро, малого і середнього бізнесу.

Такі гарантії надаватимуться Міністерством фінансів за пулом кредитів суб'єктів господарювання, які будуть видаватися банками-кредиторами.

Очікувалося, що після затвердження парламентом відповідних змін до Бюджетного кодексу і закон "Про державний бюджет на 2020 рік", уряд окремими рішеннями встановить умови відбору банків і порядок надання таких гарантій.

Запуск так званого "портфельного" кредитування раніше анонсували прем'єр-міністр Денис Шмигаль і президент Володимир Зеленський.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.