понеділок, 6 липня 2020 р.

«Ковальський» бореться за відновлення роботи зруйнованого спортмайданчика

Мешканці токмацького мікрорайону «Ковальський» не на жарт схвильовані ситуацією, що склалася в питанні збереження дворових спортивних об’єктів у нашому місті.

Своє хвилювання 52 родини, жителів вказаного мікрорайону, виразили підписами під заявою до Токмацького міського голови Ігоря Котелевського та правоохоронних органів.

«Просимо Вас розглянути вказану заяву та притягнути до відповідальності винних з приводу руйнування дитячого спортивного майданчика, який розташований напроти будинку № 46 по вул. Ковальській у м. Токмак.

Ми, які нижче підписалися, впевнені, що голова ОСББ Світлана Поліщук без належних на то повноважень здійснила демонтаж конструкцій вказаного майданчика. 

Підписуйся на Telegram-канал ТокмакІнформБюро та дізнавайся першим 

Спостерігається зацікавленість у відсутності розвитку підростаючого покоління та переміщення їх у інші місця: кафе, бари тощо. На неодноразові звернення до Світлани Поліщук обґрунтованої відповіді на свої дії вона не дала.

Спортивний майданчик між
будинками №№ 54, 60
по вул. Ковальській
В зв'язку з чим просимо зобов'язати голову ОСББ Світлану Поліщук відновити зруйновані за її вказівкою спортивні конструкції. Таким чином, донести всім бажаючим не повторити її дії (будинок № 54 та будинок № 60 по вул. Ковальській), що майбутнє за дітьми.

Просимо надати відповідь на доступному Інтернет ресурсі», - йдеться в тексті заяви. 

Як пояснив нам голова ОСББ "Промінь" (вул. Ковальська, 54) Анатолій Флоря  у нього немає намірів зносу спортивного майданчика біля їхнього будинку, але мешканці його ОСББ постійно скаржаться на шум футбольного поля, що розташоване в кількох метрах від вікон житлового будинку, побиті шибки першого поверху, поламані дерева та...матюки від гравців.


Члени ОСББ готові і надалі підтримувати належний санітарний стан на території спортмайданчика, але з міні футбольним полем повинна розібрати місцева влада та привести його до норм чинного законодавства та продемонстрував нам лист виконавчого комітету Токмацької міської ради від 10.04.2020 року "Щодо відновлення  дитячих майданчиків" в якому, зокрема, йдеться про таке:

"Виконавчий комітет Токмацької міської ради повідомляє Вас, про необхідність проведення заходів, передбачених п.1 , ч. 2, ст. 17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» щодо забезпечення естетичного вигляду та безпечного використання дитячих майданчиків, а також обов’язкового відновлення дитячих майданчиків, згідно вимог передбачених п. 6.8. ДБН Б.2.2- 5:2011.

Додатково повідомляємо, що дитячі майданчики організовують у вигляді окремих майданчиків для різних вікових груп або як комплексні ігрові майданчики із зонуванням за віковими інтересами. Для підлітків (від 12 років  до 16 років) організовують спортивно-ігрові комплекси.

Розміщення дитячих майданчиків на покрівлях напівпідземних і наземних споруд забороняється.

Дитячі майданчики для дітей ясельного та дошкільного віку треба розміщувати на ділянках житлового кварталу (житлового комплексу), майданчики для дітей молодшого та середнього шкільного віку, комплексні  ігрові майданчики розміщують на озеленених територіях житлового району,  спортивно-ігрові комплекси - у парках житлового району.
Відстань від вікон житлових та громадських будинків до меж дитячих майданчиків треба визначати згідно з ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та  забудова територій».

Для попередження травм у разі падіння дітей дитячі ігрові майданчики обладнують ударопоглинаючим покриттям.

Покриття майданчиків для дітей ясельного віку та дошкільного треба приймати згідно з ДБН В.2.2-4:2018 Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти."


Мешканці ОСББ відреагували на листа від влади і письмово звернулися до міського голови Ігоря Котелевського з цього приводу. Ось що вони пишуть:

"Інше питання, яке теж потрібно вирішувати, стосується наявного ігрового спортивного майданчика. Це по суті міні футбольне поле. Розташоване воно на відстані 4-5 м від вікон житлового будинку. Під час його використання здіймається такий пил, що дихати немає чим, доводиться зачиняти кватирки.

Були випадки, коли м'ячем розбивали скло у вікнах. Крім того, ігрові моменти супроводжуються брудною лайкою. У нашому будинку багато літніх людей та важкохворих, це додає багато незручностей, аж до нервових зривів і серцевих нападів.
Нормативними документами визначено, що відстань від фізкультурних та ігрових спортивних майданчиків до вікон найближчих житлових будинків становить від 10 до 40 і більше метрів в залежності від рівнів шуму,  що створюються під час їх використання. Майданчики слід огороджувати сітчастим огородженням висотою 2,5-3 м.

На мікрорайоні є стадіон, спеціально для цього призначений. Саме таке рекомендує нормативний документ ДБН Б.2.2-12-2019 п.6.1.28 «Майданчики для занять фізкультурою рекомендується розміщувати як окрему озеленену зону, що обслуговує мікрорайон або групу житлових кварталів».


Сподіваємось, що цього разу міська влада, її виконавчий комітет втрутиться в ситуацію, яка склалась з нашим будинком і ми разом піднімемо Токмак."

Тепер чітко зрозуміло, що без втручання органів місцевого самоврядування та його виконавчих органів (ст. 140 Конституції України) питання  функціонування дитячих спортивних майданчиків у районі "Ковальський" не вирішити.

Ми разом з громадськістю будемо слідкувати за розвитком подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.