четвер, 29 грудня 2022 р.

Звітує голова Молочанської громади Ірина Липка

Закінчується 2022 рік, самий жахливий рік для кожного справжнього українця. Але не дивлячись на труднощі голова Молочанської міськради Ірина Липка відзвітувала перед громадою, підвела підсумки поточного року, що вдалося зробити, що не вдалося, як будувати плани на новий рік. 

Ірина Володимирівна повідомила, що під ці плани був напрацьований фінансовий ресурс:  24 відбувся тендер на придбання пресу для виготовлення тротуарної плитки.  В лютому в банк здані документи на придбання по лізингу екскаватора-навантажувача jcb 4cx. Придбали 2 роторні косилки  для боротьби з бур’янами на території громади,  три  лопати для розчищення доріг від снігу, навантажувач на трактор.  Відремонтовано два трактора. Планували придбати новий трактор (тендер був проведений) та причеп до нього (договір був уже укладений).  

Також вона додала, що Молочанський опорний заклад  був відібраний  на проведення робіт по реконструкції шкільної їдальні та придбання обладнання для шкільної їдальні за кошти державного бюджету на суму 1.8 млн.грн. Виділені кошти з міського бюджету на ремонт даху на будівлі Молочанського  опорного закладу -1.5млн, на заміну вікон в Кіровській  ЗОШ та Запорізькій ЗОШ- 750 тис.грн. Поданий проект на реконструкцію першого поверху будівлі міської ради під ЦНАП за рахунок субвенції з державного бюджету на суму 2.3млн.грн. Замовлені п’ять проектів на приведення до законодавства монтажу  вуличного освітлення по м.Молочанськ та два проекти на відновлення вуличного освітлення в с.Балкове та Світле Балківського старостинського округу та планувалось їх будівництво. Добудований КНС в м.Молочанськ та готувався (коригувалася проектна документація та велася робота по підключенню до електромереж)  до здачі в експлуатацію. 

Крім цього, виділені кошти з міського бюджету на виготовлення проектів на реконструкцію Молочанського БК під центр культури та дозвілля, на реконструкцію будівлі Молочанського центру ПМСД, на будівництво водопроводу в с.Ударник , в якому відсутнє централізоване водопостачання майже 30 років.  Виділені   кошти з державного бюджету на встановлення спортивних майданчиків в Молочанському опорному закладі та Запорізькій ЗОШ.   Була домовленість    з депутатом обласної ради про виділення 150 тис.грн з коштів обласного бюджету на   придбання дитячого майданчика для Молочанського парку. Закуплений матеріал та почали  виговлення лавочок для парку м.Молочанськ  та    сіл громади.  Придбані труби, всі матеріали для прокладення водопроводу  та вели  роботу  по встановленню світильників  в парку м.Молочанськ.                       

Запущена в експлуатацію свердловина за плодорозсадником. Для цього свердловина прочищена, встановлений трансформатор, шафа обліку, насос та частотний   перетворювач та прокладено 1500 м пластикового водопроводу.    Планувалось придбання шкільного автобуса на умовах спів фінансування з міського бюджету 30% обласного бюджету 70%. 

Прикро, але вся планова робота завершилась 24 лютого. З початком війни вся робота була направлена на забезпечення життєдіяльності  комунальної інфструктури та надання гуманітарної допомоги населенню громади.  Сільгоспвиробники  та підприємці надавали на безоплатній основі сільгосппродукцію: зернові та соняшник, які перероблялися на муку, крупу, макаронні вироби , а також картоплю, яблука і іншу продукцію , яка  роздавалась незахищеним категоріям населення.

Як не важко згадувати, але 31 березня Ірина Липка була ув’язнена. 23 квітня була звільнена з умовою , що не повернеться до виконання своїх обов’язків. В місті призначена була влада окупанта. В травні І.В.Липка виїхала з території.  В червні місяці були вивезені в місто Запоріжжя печатки і токени, після чого  виконком відновив  роботу в м. Запоріжжі. Працівники виконкому поступово виїжджали. 

За словами Ірини Володимирівни на даний час дистанційно працює 17 працівників виконкому, з них у м.Запоріжжі 13;  знаходяться на простої  22 працівника, призупинено  трудові відносини з 8 працівниками.   У зв’язку з введенням військового стану посадові обов’язки працівників змінені. Виконується робота по необхідності та потребі. За період перебування в Запоріжжі вдалося організувати роботу по наданню гуманітарної допомоги ВПО нашої громади як в м. Запоріжжі  так і в інших містах України.   На обліку в міській раді знаходиться    близько тисячі жителів громади, що знаходяться в м. Запоріжжі  та близько 200 сімей в інших містах України. Статистика ВПО за межами України відсутня.  На даний час громада має три складських приміщення, які знаходяться за двома адресами в м. Запоріжжі. Ведеться робота з різними благодійними організаціями для отримання гуманітарної допомоги для видачі ВПО та   всім жителям громади на майбутнє, після деокупації території.  На тимчасово окуповану територію вдавалося передавати продукти та медикаменти  включно по вересень місяць, з жовтня така можливість  відсутня.  

У газузі ОСВІТА. На тимчасово окупованій території працює три загальноосвітні школи, в яких окупантами організований навчальний процес : Молочанський опорний заклад, Кіровська та Запорізька ЗОШ. На співпрацю з окупантами пішла лише один директор Молочанського опорного закладу та половина його педагогічного колективу.  На співпрацю з ворогом пішло 17  вчителів громади.  38 вчителів виїхали на підконтрольну  Україні територію і  організували платформу  Classroom, на якій навчається  180 учнів.  Вчителі, які не пішли на співпрацю і залишились на тимчасово окупованій території переведені на простій.  Діти, які знаходяться на тимчасово  окупованій території матимуть змогу перейти до наступного класу за результатами співбесіди або тестування.  

ДНЗ. З чотирьох закладів дошкільної освіти окупантом відкрито три: в м.Молочанськ, с.Лагідне, С.Запоріжжя.  Директор Запорізького ДНЗ пішла на співпрацю з ворогом та 9 працівників ДНЗ громади. Решта працівників переведені на простій.                          

МЕДИЦИНА. В серпні директор Молочанського центру ПМСД  переєстрував заклад під росію. Працівники написали заяви та перейшли  працювати в цей заклад. Це працівники, які отримували кошти з НСЗУ та з міського бюджету .  В зв’язку з цим, я змушена була призупинити трудові відносини з Сапянік О.С. та призначити директором Безгалова Г.П.  На данний час НСЗУ продовжує  фінансувати центр ПМСД по деклараціям. Тому заробітна праця працівникам, що фінансуються з коштів НСЗУ виплачується, а працівникам, які отримують кошти з міського бюджету  не виплачується. Працівники, які не пішли на співпрацю переведені на простій.                                         

КУЛЬТУРА. З дев’яти закладів культури  на співпрацю пішли працівники Кіровського БК та Долинського сільського клубу, з ними призупинені трудові відносини. Решта працівників та бібліотекарі, які  відмовилися від співпраці переведені на простій.               

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ.  Працівники відділення, які обслуговують  населення на дому працюють та виконують свою роботу. Відділення з цілодобовим перебуванням людей працює, обслуговує 11 громадян.  Нами проводилась робота  по евакуації цього відділення на підконтрольну Україні територію, але рашисти не дали  на це дозвіл.                  

БЮДЖЕТ.  До місцевого бюджету надійшло 25 млн гривен із запланованих 60 млн. або 40% до плану.  В зв’язку з невиконанням міського бюджету,  виконкому не вистачало коштів  для фінансування видатків міської ради в сумі 3,2 млн гривень, які були виділені з обласного бюджету в вересні-грудні поточного року.  Із-за військового стану бюджет недоотримав  35 млн гривень, в тому числі 19 млн податків з доходів фізичних осіб, 16 млн. місцевих податків і зборів. На період дії військового стану суб’єкти оподаткування звільнені від сплати земельного податку, орендної плати, податків на нерухоме майно. За період війни фінансувалася лише заробітна плата.     За рахунок залишків освітньої субвенції 2021  року в листопаді-грудні цього року проведений  тендер та вже придбаний шкільний автобус.     900 тис. грн. з цієї субвенції виділено на територіальну оборону, на які закуплені необхідні  матеріали та будуть передані бригадам територіальної оборони.                                              "Такий невтішний підсумок 2022 року, який закінчується. Але цей рік невтішний для всіх громадян, які люблять свою Батьківщину. Ми всі: хто залишив свої будинки і з сумкою в руках виїхали на підконтрольну Україні територію чи за межі України; чи громадяни, які залишились   на тимчасово окупованій території    і з нетерпінням чекають визволення; чи хто знаходиться чи знаходився в полоні. А найгірше це випробування для наших 118 захисників і  захисниць, які зі зброєю в руках    виборюють нашу Перемогу, з них 8 віддали своє життя, двоє знаходяться в полоні, двоє безвісті зниклі. Наші рідні розкидані по світу, ми не розуміємо, що буде завтра з нами, ми не знаємо чи будуть цілі наші будинки і чи буде куди повертатись. Від цієї  ситуації ми періодично   впадаємо в депресію. Але нашим захисникам гірше ніж нам: вони не сплять в теплих ліжках, вони не можуть обійняти дорогих їм людей, вони кожної хвилини дивляться смерті в очі, вони втрачають своїх побратимів. Одне нас всіх об’єднує: ми бажаємо Перемоги, бажаємо повернутися на свою землю, в свої домівки. І ми обов’язково повернемось,  згуртуємось     і відбудуємо нашу громаду  і нашу Україну", - зазначила Ірина Липка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.