вівторок, 27 грудня 2022 р.

Маємо притягнути до відповідальності воєнних злочинців рф - Нобелівська лауреатка миру

Світова спільнота має започаткувати кардинальну реформу міжнародної архітектури і притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців.

Про це заявила Нобелівська лауреатка миру 2022 року, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у спеціальному зверненні до учасників Київського Безпекового Форуму, передає Укрінформ.

«Символічно, що цей Безпековий Форум проходить 1 грудня, у день проведення Всеукраїнського референдуму в 1991 році, коли переважна більшість громадян сказала «Так» українській незалежній державі. Сьогодні ми також говоримо «Так» українській державі, але голосуємо вже не бюлетенями, а платимо за це високу ціну у війні, яку розпочала росія. Ця війна – яскраве підтвердження того, що міжнародна система миру та безпеки більше не працює», - заявила Матвійчук.

Вона наголосила, що у світі, де постійний член Ради Безпеки ООН веде агресивну війну, ніхто не може це зупинити.

«Ми живемо в світі, де українським правозахисникам немає можливості витягнути бодай одну людину з російського полону. Ми живемо у світі, де під час візиту Генерального секретаря ООН до Києва росія обстрілює місто, російська ракета вбиває журналістку Віру Гирич прямо в її квартирі. І цей світ належить змінити! Ми маємо започаткувати кардинальну реформу міжнародної архітектури для того, щоб надати гарантії безпеки та захисту прав людини усім країнам та людям, незалежно від того чи входять вони до військового блоку та від їхньої військової потужності», - сказала Нобелівська лауреатка миру.

Вона наголосила, що слід виключити росію з Ради Безпеки ООН за систематичні порушення Статуту. А також наголосила на необхідності створити Міжнародний трибунал і притягнути путіна, лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності.

«Це потрібно не тільки Україні. російські військові десятиліттями вчиняли злочини в Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Сирії, Лівії. Вони завжди лишалися безкарними. Вони повірили, що можуть робити все, що захочуть. І тепер росія використовує війну як метод досягнення своїх геополітичних інтересів, а воєнні злочини - як спосіб цю війну виграти. Ми маємо розірвати коло безкарності і притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців», - підкреслила Олександра Матвійчук.

Віталій Голод.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.