субота, 21 травня 2022 р.

Куди подітися евакуйованим людям ?

Запоріжжя з початку війни слугувало транзитним хабом для великої кількості людей, яких було евакуйовано з зони бойових дій. 

Відоммо, що люди, які прибувають у Запоріжжя, забезпечуються триразовим харчування та місцем тимчасового проживання. Евакуйовані мають змогу оформити статус внутрішньо переміщеної особи, що дасть можливість отримати державну допомогу.

Як інформує директорка Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОВА Марина Нотанова, з загальної кількості евакуйованих, а це 120 тисяч осіб, статус ВПО наразі оформили 74 тисячі, з них у в комунальних закладах освіти Запоріжжя тимчасово розміщено приблизно 2700 осіб. Це ті люди, які  не змогли самостійно зняти житло або скористатися програмою “Прихисток”.

Евакуйовані залишилися у гуртожитках і інших комунальних закладах. Це  місця тимчасового розміщення, де біженці мають змогу перепочити, набратися сил, оформити документи та отримати допомогу від держави. Коли ж набирається достатня група людей, влада отримує можливість організовано перемістити їх у глиб країни, у більш безпечне місце. У ЗОДА пояснюють, що ситуації, коли люди затримуються і не бажають виїжджати місць тимчасового розміщення, ускладнює роботу по розміщенню нових людей, яких продовжують евакуювати з зони активних бойових дій.

Західні області вже зараз готові прийняти евакуйованих людей. У разі переїзду люди не втрачають статус внутрішньо переміщеної особи, громади, які приймуть цих людей, будуть піклуватися про них. Люди можуть знайти собі житло самостійно або через “Прихисток”. Программа “Прихисток” дозволяє людям із статусом ВПО на безоплатній основі знайти та обрати варіанти для тимчасового проживання. Наразі у Запоріжжі є понад 300 доступных варіантів, частина з яких – приватні будинки з присадибними ділянками.

Нагадаємо, що окрім державної, яка складає 2000 грн на дорослого та 3000 грн. на дитину або особу з інвалідністю, існують інші види підтримки від різних фондів. Одна з таких можливостей – міжнародний фонд за програмою ООН, який пропонує допомогу ВПО та багатодітним сім’ям. За цією програмою люди отримують 2220 грн. в місяць на одну особу. 

Підготував Віталій Голод.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.