пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Найближчим часом гостро постане питання зупинення експлуатації вщент виснажених ТЕС й АЕС


Світові економічні й політичні лідери закликають підтримувати галузь відновлюваної енергетики. В Україні ж докладають зусиль, щоб зруйнувати її репутацію й погіршити інвестиційний клімат. Неодноразово поступальний розвиток української галузі ВДЕ називали причиною енергетичної кризи. Натомість експерти закликають звернути увагу на корупцію і штучне зниження ціни на ринку на догоду певним промисловим споживачам, стверджує Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ) у facebook.

Співзасновник УАВЕ Igor Tynnyi прокоментував виданню РБК-Україна ситуацію з ВДЕ:
"В умовах епідемії коронавірусу і секвестру бюджету найвигіднішою для держави є якраз "зелена" енергетика, яка тільки у минулому році заплатила 20 мільярдів гривень податків. А традиційна енергетика, навпаки, бере гроші з держбюджету через дотації. Частка "зелених" електростанцій - 5%, в цьому році, як передбачається, зросте до 6% - але саме її звинувачують у всіх бідах".

Найближчим часом гостро постане питання зупинення експлуатації вщент виснажених ТЕС й АЕС. Енергетичний ринок України не готовий до таких різких змін. Держава буде змушена будувати нові станції. У станцій ВДЕ немає жодних альтернатив, оскільки вони найдешевші в будівництві.

Виведення старих ТЕС і АЕС повинно відбуватися поетапно, а, отже, й перехід на ВДЕ також потребує обдуманих і поступових дій. Будівництво нових станцій потребує часу не тільки на облаштування й залучення інвестицій, а й проведення експертиз. Сьогодні влада пропонує тимчасово зупинити будівництво нових СЕС і ВЕС задля введення аукціонів, а також знизити тариф. Таким чином, у галузі ВДЕ відбудеться неповернення інвестицій, отже, вона позбудеться довіри серед інвесторів.


"У разі ретроактивних змін в тариф для "зелених", Україну накриє хвиля позовів у міжнародні арбітражі. Це стане нокаутом для репутації держави як цивілізованого суб'єкта міжнародних економічних відносин. Натомість дефолти сотень учасників ринку, які кредитувалися в десятках банків та міжнародних кредитних інституцій, напевно приведуть до неможливості роботи уряду України на міжнародних фінансових ринках. Це в свою чергу означає кінець реформ і неможливість виконання економічної програми уряду", – вважає Sergiy Yevtushenko керівний партнер компанії UDP Renewables.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.