четвер, 14 травня 2020 р.

Що буде з Токмацькою БІОТЕЦ?: Україна не може оплачувати найвищий в Європі "зелений тариф"

Екологічно чиста енергія в Україні повинна розвиватися і поступово переходити до ринкових умов, але в період кризи в енергетичній сфері країна не може собі дозволити мати найдорожчу зелену енергію в Європі.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив під час другої зустрічі з представниками компаній, що працюють в сфері відновлюваної енергетики, за участю в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, передає БизнесЦензор з посиланням на прес-службу уряду.

"Питання в ціні. Ми не можемо в країні, де такий рівень бідності, мати найдорожчу в Європі зелену енергію. Ми всі в одному човні. Не може бути такого, що країна втрачає, бюджет втрачає, а ми платимо підвищену ціну за зелену енергетику. Ми не хочемо обмежувати інвестиції, ми хочемо розуміти вартість цієї енергії. Це відповідально перед країною ", - заявив Шмигаль.

В ході зустрічі сторони обговорили проєкт Меморандуму про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики в Україні.

Згідно з повідомленням, в процесі обговорення "вдалося максимально зблизити" позиції уряду, Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища і виробників ВДЕ.

За результатами зустрічі сторони домовилися про доопрацювання Меморандуму Міністерством енергетики та захисту навколишнього середовища в найкоротші терміни. У понеділок, 18 травня, планується провести підсумкову зустріч і обговорення фінальної версії документа.


Як повідомлялося, єдиний покупець "зеленої" електроенергії держпідприємство "Гарантований покупець" оцінює борг перед виробниками з поновлюваних джерел (ВДЕ) в понад 12 млрд грн.

"Гарантований покупець" також повинен 4,8 млрд грн "Енергоатому" і 166 млн грн - "Укргідроенерго". При цьому борг "Укренерго" перед "Гарантованим покупцем", за його словами, перевищив 17,1 млрд грн.

За даними НКРЕКУ, відновлювальна енергетика (ВДЕ) виробляє близько 8% електроенергії, але за рахунок високого "зеленого тарифу" отримує 26% усього грошового обороту ринку електроенергії.

Джерело: https://biz.censor.net.ua/n3195585 

Ігор Тинний (входить в десятку найбільших інвесторів в поновлювані джерела енергії (ПДЕ), зокрема ГЕС), власник Токмацької БІОТЕЦ, у своєму facebook з цього приводу, зокрема, зазначив:  

"Провели з колегами три години на нараді з Прем'єр Міністром і членами уряду з питання врегулювання проблем із зеленою енергетикою і ринку електроенергетики в цілому. Вийшов звідти з чітким розумінням, що розвитку економіки в найближчі роки не передбачається, нас чекає стагнація, консервація старих проблем, соціалістична риторика як і раніше, на жаль, домінує. Країну чекає подальша депопуляція і деіндустріалізація, повільний відтік робочої сили в силу еміграції і вимирання."

Нагадаю токмачанам, що будівництво БІОТЕЦ у Токмаці (мікрорайон «Ковальський») на земельній ділянці  площею 4,1 Га розпочалося ще наприкінці жовтня 2018 року і триває до цього часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.