четвер, 25 червня 2020 р.

Чи передадуть борги за опалення колекторам? Це питання Токмацька міська рада розгляне на наступній сесії.

25 червня відбулося пленарне засідання чергової сесії Токмацької міської ради, участь в якому взяли  26 депутатів з 34 по списку.

На засіданні розглянуто 30 питань, зокрема депутати внесли зміни до бюджету та міських програм, які фінансуються з бюджету, встановили розмір єдиного податку, податку на нерухоме майно, туристичний збір, збір за місця паркування, плати за землю та ін.

Але найгарячіше обговорення викликало питання щодо надання дозволу комунальному підприємству «Токмакбіоенергія» на проведення процедури закупівлі послуг щодо стягнення заборгованості за надані послуги.

Керівник підприємства Андрій Мамчак пояснив, що за тепло населення заборгувало понад 19 мільйонів гривень. А зокрема є й злісні неплатники, які понад три роки накопичували борги, але яких неможливо дістати: хтось виїхав, хтось не проживає за вказаною адресою чи уникає зустрічей з контролерами. А. Мамчак вжив термін «безнадійна заборгованість». Тому в попередньому проєкті рішення пропонувалося «для здійснення господарської діяльності підприємства, безперебійного входження в опалювальний сезон та з метою стягнення заборгованості за надані послуги по теплопостачанню…  надати дозвіл КП «Токмакбіоенергія» на проведення, у відповідності до вимог ЗУ «Про публічні закупівлі», процедури закупівлі послуг щодо стягнення заборгованості за надані послуги по теплопостачанню у розмірі 3, 5 млн. грн., згідно  реєстру боржників».

Тобто, за процедурою публічних закупівель, знайти колекторську контору, яка б і зайнялася боргами на 3,5 мільйона гривень.

До проєкту рішення додавався список , у якому значилися 203 квартири токмачан з боргами від 1 100 гривень до 101 тисячі.

Депутати Сергій Капінус, Роман Нанівський одразу заявили, що треба переглянути список, і не вказувати у ньому незахищені верстви населення.

Підтримала це Світлана Поліщук, яка привела приклади по її ОСББ, де є квартири з 50-тисячними боргами і відсутніми на місці господарями, а є бабуся з 2-тисячним боргом, який з’явився через елементарну бідність, а колектори в першу чергу почнуть знущатися саме з таких пенсіонерів.

Андрій Мамчак пояснив, що якраз сумлінним платникам нічого боятися, адже підприємство пропонує їм (як і іншим боржникам) договір реструктуризації, тож до колекторів вони не попадуть.

Віктор Загуменний вніс пропозицію відмовитися від затвердження на сесії реєстру боржників, з тим, щоб його доопрацювали підприємство та профільна комісія ради, виключивши з нього соціально незахищених громадян.

Олександр Хомічук також наголосив, щоб соціально незахищених токмачан не вносити до списку, а, як він висловився «з хитрих, які заколачують гроші за кордоном і не платять тут за опалення, треба оплату забрати».

З цього питання виступили також депутати Сергій Степура, Ігор Мащенко, Надія Чулакова, Віталій Сіденко та інші.

Під час обговорення депутати зійшлися на тому, що рішення з даного питання треба відтермінувати до наступної сесії.

За процедурою міський голова Ігор Котелевський мав поставити винесене в порядок денний питання на голосування. За проєкт рішення проголосував лише один депутат.

Отже рішення з цього питання депутати мають прийняти на наступній черговій сесії.

Віталій Голод.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.