вівторок, 9 червня 2020 р.

Земельний скандал у Таврійській сільській раді

Запоріжцям дали "зелену вулицю" на оформлення землі у Таврійській сільській раді.

«Гомоніла Україна, довго гомоніла.
Довго-довго кров степами текла червоніла».

З шкільної лави пам’ятаю ці рядки з поеми «Гайдамаки» Тараса Шевченка.

Щось надто емоційне вирвалося у віршовані рядки поета – і ненависть, і розпач, і невідворотність.

З історії ми пам’ятаємо, що той розпач народу вилився у Гайдамаччину, бо не треба було доводити людей до відчаю. Історія нагадує нам про невідворотність і іноді, ніби рухаючись по колу, нагадує.

Понад 150 жителів сіл Новогорівка, Таврія, Зелений Гай можуть постраждати втративши свої земельні наділи. Адже нещодавно виявилося, що на 96 гектарів землі Таврійської сільради Токмацького району претендують жителі Запоріжжя. 

Не просто претендують, а вже розпочали оформлення технічної документації.

Проблема не нова. Місцеві селяни, які ще з дев’яностих та двотисячних років отримали цю землю під ведення присадибного господарства та під городи (по 30-40-50 соток) своєчасно не оформили власність на цю землю.

Зате скористались таким правом інші. Як розповіла нам Таврійський сільський голова Ірина Буравська, нещодавно стало відомо, що півсотні жителів Запоріжжя подали заяви на отримання по 2 гектари землі у названих селах, всього на 96 гектарів. І отримали дозвіл від Держгеокадастру на розробку технічної документації на отримання цих наділів.

Оскільки це землі за межами населеного пункту, то вони є землями держаної власності і знаходяться у віданні Держгеокадастру. Дозволи видані двом групам заявників з Запоріжжя 5 і 9 травня.

Виходить, що селяни, які обробляли свої городи та платили за цю землю податки, залишаться без своїх наділів?

Чому ж селяни не скористалися своїм правом на свою ж землю, на якій прожили все життя і яку все життя обробляли? А згадайте як державні землевпорядні структури не давали цього зробити у 2012-2013 роках. Як у національних ЗМІ лунали обурення з приводу сумнозвісних хабарів за оформлення документів – 300 доларів США за гектар. 

Так само і у 2015-16-17 роках теж відмовляли селянам. На звернення до фахівців Держгеокадастру щодо оформлення їхніх наділів приходили відмови-відписки.

Таврійська сільська рада тоді збирала людей по групах відмовників (по 10-20, 25 чоловік ) і надсилала до Держгеокадастру свої звернення від імені людей разом з документацією про те, що селяни мають пріоритетне першочергове право на цю землю, обробляють її, платять з неї податки. Але так їм і не дали можливості оформити землю.

Справедливості ради, зазначимо, що були такі селяни, які не робили ніяких дій щодо своєї землі, вважаючи, що ніхто їхню землю не забере. Дарма сподівалися на справедливість. Бо не їм, а невідомим особам з Запоріжжя дали зелену вулицю на оформлення землі у Таврійській сільській раді.

У Новогорівці, Таврії та Зеленому Гаю пройшли збори. Обуренню селян не було меж! Сільський голова Ірина Буравська, яка власне й забила тривогу, побачивши, що селян залишають без землі, пояснила, що відбувається і чим це загрожує.

Що робити і як бути у цій ситуації? Люди вихлюпували свої емоції без дипломатії, припускали, що за запорізькими заявниками стоять якісь грошовиті люди і за оформлення «давно вже все заплачено».

Так а що ж робити з «безпрєдєлом», який закамуфльований під закон?!

Наразі вирішили селяни діяти чітко по закону. Збиратимуть групу активу, оформили колективний лист-звернення, пропонують провести протестні акції під стінами Запорізької облдержадміністрації та управління Держгеокадастру. А у разі чого, можливо й перекриватимуть автотрасу.

Перейти до магазину
А що якщо це нічого не дасть?

Особисто я не знаю! Не знаю, хто їм ще може допомогти!

Невже відповідь може дати тільки історія, яка, як відомо, повторюється, ніби рухаючись по колу?

Віталій ГОЛОД.


Оновлено: Вже відомо, що актив громади організовує Акцію протесту 13.06.2020 з 09.00 до 13.00 годин на перехресті траси.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.