четвер, 25 червня 2020 р.

ОТГ: Токмацька, Молочанська, чи інший формат? Токмаччину відвідав голова ЗОДА.

25 червня зранку пройшла робоча зустріч голови Запорізької обласної державної адміністрації (ЗОДА) Віталія Боговіна з керівництвом Токмацького району, сільськими головами, депутатами Токмацької районної ради, аграріями, мешканцями сіл.

Зустріч пройшла в селі Нове Токмацького району на вході до сільського Будинку культури.

На зустрічі не було представників від міста Токмака.

Як пояснила нам голова Токмацької районної державної адміністрації Олена Шевченко, вона особисто телефонним дзвінком запрошувала на цю зустріч Токмацького міського голову Ігоря Котелевського, але його не було. В цей день проходила чергова сесія Токмацької міської ради, тому, можливо, це й було причиною відсутності очільника міста Токмака на цьому заході.

Тема зустрічі - децентралізація.

Прозвучали думки стосовно майбутнього територіального устрою Токмацького району від очільника ОДА і представників Токмаччини.

На думку сільських голів, депутатів райради, мешканців сіл - необхідно врахувати інтереси сільського населення, вони не мають бажання приєднуватися до Токмацької / Молочанської ОТГ. В підтвердження своїх слів ними були передані документи з підписами Віталію Боговіну.

Збереження інтересів сільського населення може полягати тільки за умови створення Новенської ОТГ, наполягали депутатка райради Людмила Будовська, депутат Остриківської сільської ради Дмитро Яйло і голова Новопрокопівської сільської ради Наталія Бут. 

Зараз не ті часи, коли "правила" одна партія, це не 1917 рік і не 60-ті роки - наголосила Наталія Володимирівна та додала, що треба враховувати думку людей.

Віталій Вікторович Боговін наголосив, що наразі гостро стоїть питання міста Токмака. "Що будемо робити з Токмаком?" - прямо запитав він.

Окрім того голова ОДА не схвалює рішення про відокремлення двох сільрад, Коханівської і Таврійської, які "відійшли" до Михайлівського району. Це, з його слів, удар по економіці району і додав, що є домовленість з Олегом Каліманом, що той не буде чинити спротив у цьому питанні. 

Голові ЗОДА заперечила Ірина Буравська, голова Таврійської сільської ради, зазначивши, що вся вивчена ними логістика, спільні напрацювання і досвід вказують на те, що їх громади повинні об'єднатися саме з Роздольською ОТГ Михайлівського району і наразі не можна нехтувати думкую жителів цих територій.

Молочанський міський голова Володимир Вольвач висловив і свою думку. Вона полягала в тому, що їх територія є найменш проблемною в цьому питанні, і він погоджується з уже затвердженим перспективним планом, є порозуміння між сільськими головами і населенням, на що йому заперечили мешканці Новомиколаївської сільської ради, які проти приєднання до Молочанська.

Наталія Антипенко, голова Жовтневої сільської ради сказала, що об'єднання в громади вона ініціювала ще з 2015 року (Новенська ОТГ - ред.), але ініціатива не була підтримана. Наприкінці 2019 року була ще спроба створити більш потужнішу сільську громаду, але знову не вдалося. Я всією душею за сільську громаду, зазначила Наталія Іванівна.


Після ще декількох зустрічей, зазначив голова Запорізької ОДА Віталій Боговін, будуть ініційовані зміни до вже прийнятого Розпорядження Уряду № 713-р від 12 червня 2020 року "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Запорізької області", яким вже визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Запорізької області.

Якими будуть ці зміни і чи будуть вони взагалі - ніхто поки що не знає.

Наприкінці присутні мали можливість поспілкуватися з обласними керівниками поліції (Микола Лушпієнко) і управління СБУ (Борис Безрукий), що приїхали на зустріч разом з головою ЗОДА, поставити їм запитання та отримати відповіді.

Зокрема підіймалося питання узаконеної схеми позбавлення землі мешканців Токмаччини, на думку заявників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.