четвер, 12 грудня 2019 р.

Токмачан каратимуть за порушення закону про мову через два-три роки штрафом від 3 400 до 11 900 гривень

Відбулася перша прес-конференція мовного омбудсмена Тетяни Монахової у прес-центрі Кабінету Міністрів.

Новопризначеного мовного омбудсмена представив перший заступник міністра культури, молоді та спорту України Анатолій Максимчук.

Мовний омбудсмен Тетяна Монахова запевняє: нікого не примушуватимуть використовувати українську в приватному спілкуванні. Стягнення поширюються лише на публічну сферу.

Сума штрафів за порушення закону про мову складе від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (від 3 400 до 11 900 гривень).

Про це 10 грудня на прес-конференції повідомила мовної омбудсмен Тетяна Монахова.

Вона додала, що штрафувати почнуть через два-три роки і підкреслила: закон про мову поширюється лише на публічну сферу.

«Якою мовою розмовляти з дітьми або батьками, друзями, писати листи або вірші, повідомлення в соцмережах - це особистий вибір людини. Однак, коли він виступає як громадянин, і звертається до держави: «Захисти мене, навчи мене, вилікуй мене, дай мені роботу», то держава вимагає використовувати державну мову », - пояснила вона.

У тому числі штрафувати покладається і працівників сфери послуг (магазинів, ресторанів та інших закладів) за невикористання в спілкуванні з клієнтами української мови.

Монахова дала напуття працівникам сфери послуг. Вона сказала, що спілкування з клієнтами має відбуватися українською мовою. Русский допускається тільки в разі, якщо його вжив сам користувач сервісу.

«Те ж саме і в медичній сфері. Якщо пацієнт з лікарем усно узгодили, що для них більш комфортною буде інша мова спілкування. Тобто прийшла людина і розпитує про своє здоров'я. І хоче це почути на вірменській мові. І лікар знає вірменську і може вірменською пояснити - це не забороняється законом », - розповіла вона.

Раніше Монахова заявляла, що мовний закон не переглядатимуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.