вівторок, 24 грудня 2019 р.

Бути чи не бути Токмацькому району? Нові рішення робочої групи

Вчора, 23 грудня, у Запоріжжі відбулося засідання обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо проєкту законодавчого акту про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області.

Для токмачан ця тема є особливо чутливою, адже для нас вона зводиться до питання: Бути чи не бути Токмацькому району?

Як відомо, в області розглядалися три варіанти формування районів:

1) 5 районів, де Пологівський і Токмацький разом - з центром у Токмаці;
2) 5 районів, де Пологівський і Токмацький разом - з центром у Пологах;
3) 6 районів з окремим Токмацьким з центром у Токмаці і приєднаними сюди кількома сусідніми громадами.

За словами Токмацького міського голови Ігоря Котелевського, вчорашнє засідання завершилося з доброю новиною для Токмака, хоча питання остаточно ще не вирішено.

Участь у засіданні комісії з шістдесяти її членів взяли 43. Більше двох годин обговорювали варіанти, плюси та мінуси по кожному з них. У процесі обговорення виділялися другий та третій варіанти.

Основним аргументом за формування п’яти районів (без Токмацького) було те, що такий варіант не відповідає методичним розрахункам для нового адміністративно-територіального устрою. Згідно з Методикою новостворений район повинен мати орієнтовно 150 тисяч населення, а Токмацький матиме тільки 97 тисяч. Також прихильники «п’яти районів» наголошували, що є області всього лиш з трьома районами, мовляв, Запорізькій теж не треба цього боятися.

Головний аргумент за формування шести районів (з Токмацьким): зручність та доступність всіх видів послуг та комунікацій для населення кожного району. Мається на увазі доступність соціальних структур, медичних установ, лікарень, правоохоронних органів, судової адміністрації, пенсійного фонду, центрів зайнятості тощо. До цього варіанту схилялися й фахівці з обласних структур влади.

Як розповів заступник міського голови Віктор Загуменний, при голосуванні за варіант з п’ятьма районами проголосували п’ятеро членів робочої групи, значна частина – утрималися. Зате 24 з присутніх членів робочої групи підтримали третій варіант. Саме його тепер мають обговорювати як базовий.

Але це питання далі вирішуватиметься на рівні Кабміну.

Прикрою стала інформація (і про це було заявлено на зустрічі присутніми нардепами!), що вісім народних депутатів від партії «Слуга народу» з нашої області мають протилежну думку і не підтримують створення шести районів.

Ось тут якраз Токмаччині і потрібна підтримка нашого народного депутата Павла Мельника, який не раз висловлювався за існування Токмацького району і варіанту з шістьма районами на карті області.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.