вівторок, 10 грудня 2019 р.

Антимонопольним комітетом накладено штраф в розмірі 14 млн. грн. на «Запоріжгаз»


АМКУ оштрафував облгази за донарахування та зобов’язав їх зробити перерахунок споживачам.


Антимонопольний комітет України прийняв рішення у 16 справах щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем.

Таке рішення Антимонопольного комітету оприлюднили 10 грудня.

Комітетом було встановлено, що: групи (облгаз + облгаззбут), в тому числі і «Запоріжгаз», в період з грудня 2015 року по серпень 2019 року займали монопольне (домінуюче) становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам в межах відповідних територій.
Ці компанії з жовтня 2018 по серпень 2019 року при здійсненні комерційних розрахунків донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним (домінуючим) становищем на зазначеному ринку.

Таким чином, дії зазначених компаній призвели до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку, — повідомили в Антимонопольному комітеті.

За вказані порушення Антимонопольним комітетом накладено штраф на, зокрема,  групу «Запоріжгаз» – 14 млн. грн.

Загальний розмір накладених штрафів склав 278 млн грн.

Як вказано у повідомленні, Антимонопольний комітет України зобов’язав порушників:
припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції;
усунути наслідки порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом здійснення перерахунку побутовим споживачам у частині визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу по об’єкту побутового споживача на підставі даних лічильника природного газу, починаючи з жовтня 2018 року.

Як повідомлялося, НКРЕКП 23 листопада 2018 року ухвалила низку рішень, якими заборонила операторам (зокрема, облгазам, що входять до групи “Регіональної газової компанії”) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов. Проте облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування.

Через це, на початку січня 2019 року комісія звернулася до Державної регуляторної служби із запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки та отримала відповідний дозвіл. У березні комісія розпочала перевірки та оштрафувала більше десятка облгазів на 850 тис. грн. кожен, зобов’язавши їх здійснити перерахунки зі споживачами.

НКРЕКП також поскаржилася на облгази до АМКУ, який провів відповідне розслідування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.