пʼятницю, 25 грудня 2020 р.

АМКУ оштрафував Запоріжгаз на 17,47 млн грн

Антимонопольний комітет (АМКУ) оштрафував 18 облгазів на загальну суму 380,2 млн грн  (Запоріжгаз на 17,47 млн ​​грн) за порушення антимонопольного законодавства у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Як повідомляє прес-служба Комітету, оштрафовані компанії повинні сплатити штрафи в двомісячний термін з дня отримання рішення або оскаржити його в суді в той же строк.

Фігурантами справи стали компанії, що входять в групу РГК: "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Київоблгаз", "Дніпрогаз", "Дніпропетровськгаз", "Криворіжгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Івано-Франківськгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз" і АТ "Чернігівгаз.

Як встановив АМКУ, облгази, які входять до складу Групи РГК в період з листопада 2016 року по липень 2018 року висували для участі суб'єктів господарювання в державних закупівлях побутових лічильників газу необгрунтовані додаткові вимоги щодо обов'язкової наявності протоколу випробування з позитивними висновками по РМ 081 / 39.434- 2014.

СМ 081 / 39.434-2014 - це програма досліджень лічильників в реальних умовах експлуатації, яка була розроблена на замовлення АТ "Дніпрогаз" представниками ДП "Укрметртестстандарт".

Однак, за інформацією ДП "Укрметртестстандарт" програма РМ 081 / 39.434-2014 не є обов'язковим документом згідно із законодавством України та розроблена виключно для добровільного застосування.

При розгляді справи було встановлено, що АТ "Харківміськгаз" згідно з Програмою випробувань СМ 081 / 39.434-2014 в період з грудня 2014 року по грудень 2015 року на власному полігоні провело випробування лічильників САМГАЗ і GALLUS. За результатами цих випробувань АТ "Харківміськгаз" був складений відповідний протокол.

Надалі при проведенні процедур закупівель побутових лічильників газу на електронному майданчику "ProZorro" Група РГК надавала переваги саме лічильників виробництва САМГАЗ і GALLUS, які пройшли випробування за вказаною програмою.

"Тому висунення додаткових умов при тендерних закупівлях про наявність у суб'єктів господарювання протоколу по РМ 081 / 39.434-2014 з позитивним висновком, призвело до ущемлення інтересів суб'єктів господарювання, лічильники яких не пройшли випробування за вказаною програмою і штучно створило неконкурентні переваги лічильників виробництва САМГАЗ і GALLUS в порівнянні з лічильниками інших виробників ", - вирішив АМКУ.

При цьому Комітет визнав, що фігуранти справи займали монопольне (домінуюче) становище на ринку послуги з розподілу природного газу в межах територій їх ліцензійної діяльності, а їх дії є порушенням закону "Про захист економічної конкуренції".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.