середу, 23 грудня 2020 р.

Рішенням господарського суду Запорізької області позов Токмацької місцевої прокуратури задоволено, визнано незаконним та скасовано наказ ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області, визнано недійсним договір оренди землі

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює, зокрема, представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Токмацька місцева прокуратура 05.03.2020 звернулась до господарського суду Запорізької області з позовною заявою в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області та фермерського господарства про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору оренди землі.

Так, наказом ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області затверджено проект землеустрою та передано в оренду фізичній особі земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею більше 30 га, яка розташована на території Токмацького району, для ведення фермерського господарства.

При цьому, не враховано, що можливість передачі земельних ділянок державної та комунальної форми власності для ведення фермерського господарства юридичним особам, тобто після створення громадянином фермерського господарства та його державної реєстрації, діючим законодавством України не передбачено.

Крім того, право на отримання земельної ділянки державної або комунальної власності громадянин може використати один раз, додатково земельні ділянки громадянин або фермерське господарство можуть отримувати на конкурентних засадах через участь у торгах.

Встановлено, що вищевказана фізична особа ще в 2014 році вже реалізувала своє право на отримання землі для фермерського господарства.

Рішенням господарського суду Запорізької області позов Токмацької місцевої прокуратури задоволено, визнано незаконним та скасовано наказ ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області, визнано недійсним договір оренди землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.