пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Змінено норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події

▪ З метою забезпечення якісної роботи екстреної медичної допомоги 16 грудня 2020 року була прийнята постанова КМУ “Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події”, яка надає можливість реалізувати нові підходи до принципів надання ЕМД. Документом відмінено розподіл громадян України на “сільських” та  “міських” жителів, адже невідкладні стани протікають однаково.

▪ Цільовий час приїзду бригади ЕМД визначається за пріоритетним станом пацієнта. Якщо це критичний стан, який загрожує життю хворого (зупинка дихання, масова кровотеча тощо), бригада екстреної медичної допомоги має доїхати до пацієнта протягом 10 хв.

▪ Екстреним вважається випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану пацієнта (порушення свідомості, підозра на інфаркт чи інсульт). У цьому разі бригада ЕМД повинна прибути на виклик протягом 20 хв.

▪ Крім того, в постанові визначено категорію неекстрених викликів, коли пацієнт не знаходиться у невідкладному стані, проте потребує огляду медичним працівником (підвищення артеріального тиску, що не несе загрозливих станів, підозра на пневмонію тощо). У таких випадках пацієнту порекомендують звернутися до сімейного лікаря чи до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Якщо така можливість відсутня, до пацієнта відправлять бригаду ЕМД, яка не виконує “критичні” чи “екстрені” виклики.

▪ Також визначено категорію непрофільних викликів, до яких відносяться стани, що не потребують безпосереднього огляду лікаря. У цьому разі диспетчер може дати рекомендації, дистанційно залучивши лікаря екстреної медичної допомоги, дати поради або запропонувати звернутися до сімейного лікаря.

▪ МОЗ працює у напрямі покращення матеріальної бази ЕМД, а саме над оновленням автомобільного парку. На завершальній стадії знаходиться процедура закупівлі машин для станцій невідкладної медичної допомоги, що дасть змогу бригадам доїжджати швидше і виконувати затверджені нормативи. 

▪ На сьогодні величезною проблемою залишається захворюваність українців на гострий мозковий інсульт – від того, як швидко прибуде бригада ЕМД, також залежить стан здоров'я та життя пацієнта. Одним із компонентів надання медичної допомоги таким хворим є чітка маршрутизація. Нещодавно МОЗ затверджено наказ “Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на гострий мозковий інсульт у системі екстреної медичної допомоги”, де передбачена чітка маршрутизація пацієнта.

▪ Основною метою цього наказу є якнайшвидше реагування на стан пацієнта з підозрою на інсульт та госпіталізація його у лікарню, яка спроможна якісно надати таку допомогу.

▪ Також найближчим часом на  розгляд Кабінету Міністрів України будуть внесені проєкти постанов, які дозволять регулювати діяльність станції екстреної медичної допомоги та оперативних диспетчерських служб. Зокрема, передбачається перехід на електронну систему охорони здоров'я в екстреній медичній допомозі, що пришвидшить систему реагування на виклик, а також дозволить удосконалити систему управлінських рішень та мати достовірну статистику на сьогоднішній день.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.