пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ – 28 РОКІВ

6 грудня в нашій державі відзначається свято – День Збройних Сил України. У цей день 28 років тому Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Збройні Сили України», що ознаменував початок новітньої історії Української армії, яка за цей час пройшла дуже непростий та неоднозначний шлях реформування. Всім добре відомо, що  держава може бути сильною, стабільною й захищеною, коли вона має сильне військо. Ця аксіома чинна для кожної епохи, країни й народу. Армія завжди була і є базовим, основоположним елементом національної безпеки.


Після проголошення 24 серпня  1991 року незалежності України, вона успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Отже, під юрисдикцію України перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад (9 293 танки і 11 346 бойових машин)[9], 4 бригади спецпризначення, 9 бригад ППО, 7 полків бойових вертольотів, три повітряні армії (близько 1 500 бойових літаків) і окрема армія ППО. Стратегічні ядерні сили, дислоковані на території України, мали 176 міжконтинентальних балістичних ракет, що несли сумарно 1 272 ядерні боєголовки. На час проголошення Україною незалежності чисельність військ в Україні нараховувала близько 980 тисяч осіб[10].
В основу процесу створення власного війська були закладені політичні рішення керівництва України стосовно без'ядерного і позаблокового статусу держави. На 1991—1996 роки припадає реалізація ядерного роззброєння України. Воно є однією із найзначніших історичних подій, оскільки вперше в історії людства держава добровільно відмовилася від володіння ядерною зброєю. На 1 червня 1996 року на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду або боєприпасу.
На шляху розвитку Українського війська було немало перешкод, головною серед яких стало хронічне недофінансування потреб армії, її мінімальне ресурсне забезпечення. В умовах реальної загрози утрати незалежності і суверенітету держави висновки були зроблені дуже швидко, і на сьогодні оборонний бюджет країни збільшився в рази: якщо у 2013 році він складав 15,2 млрд. грн., то у 2019 р. досяг 135,5млрд. грн. Таке фінансування   дало можливість повністю поміняти  структуру, порядок оснащення, озброєння Української армії. Оборонно-промисловий комплекс (ОПК) п’ять років тому і сьогодні – це абсолютно різні поняття і різна ситуація, як, до речі, і армія. На час початку війни ОПК міг тільки ремонтувати. Сьогодні він випускає БТР-4, БТР-3, міномети,  модернізовані танки, засоби ППО і літаки, ракети, тому сьогодні це інший оборонно-промисловий комплекс.
         Ефективна робота підприємств ОПК удосконалила  технічне оснащення та модернізацію техніки і озброєння ракетних військ і артилерії, які стали  «основним вогневим гравцем» на полі бою, бо саме на них припало понад 70% усіх вогневих завдань, які постали перед українськими військами в ході відбиття ворожої агресії. Сьогодні частини і підрозділи цих військ озброєні потужними ракетними комплексами та артилерійськими системами, зокрема – 300-мм ракетними системами залпового вогню «Смерч», 220-мм РСЗВ «Ураган», ракетним комплексом «Точка У», потужними артилерійськими системами калібру 203-мм, 152-мм і 122-мм. У цьому році розпочалося серійне виробництво ракет «Вільха», реактивного високоточного 300-мм снаряду, зі збільшеною дальністю влучення у ціль на відстані до 170 км. Ще один перспективний напрямок розвитку озброєння  армії – це оперативно-тактичний комплекс «Гром-2» з високою точністю влучення в ціль та проходженням противоракетної оборони більш 96%, що гарантує прорив всіх наявних сьогодні систем ППО.
         Ще декілька років тому різні фахівці стверджували, що застосування танків у сучасному бою малоефективне та й самі вони морально застарілі. Та це спростував бойовий досвід, бо у ході зіткнень на Донбасі танкові частини та підрозділи продовжують бути одним із станових хребтів Сухопутних військ Української армії. Сьогодні основним танком  у ЗСУ залишається Т-64 різних модифікацій. Найкращий із них  - Т64БМ «Булат», який з допомогою кумулятивного струменя руйнує і дестабілізує ворожий снаряд, має нову систему управління вогнем і сучасних прицілів., У  цьому році надано ресурс для налагодження серійного випуску танка «Оплот».
         В результаті окупації Росією Кримського півострова 2014 року наша держава втратила більше 70% корабельного складу, більшість наявних кораблів і катерів потребувала  ремонту та модернізації. За минулі роки в рази збільшено укомплектованість  Військово-Морських Сил    особовим складом та основними зразками озброєння і військової техніки. До складу ВМС прийняті  шість новозбудованих  броньованих катерів проекту «Гюрза - М»,  які оснащені системами спостереження та розвідки і здатні знешкоджувати надводні і повітряні цілі. Зараз здійснюється ремонт та модернізація флагмана Українського флоту - фрегата «Гетьман Сагайдачний». Ще одне завдання – завершення проекту протикорабельного ракетного комплексу «Нептун», який буде встановлено і на новому корветі, що добудовується, й на ракетних катерах та на модернізованому фрегаті «Гетьман Сагайдачний».
         Швидкими темпами відновлює свій парк військова авіація, у льотчиків збільшуються  нальоти. З авіаремонтних заводів «Укроборонпрому» систематично  надходять відремонтовані   літальні апарати, які успішно експлуатуються в авіаційних бригадах. Це літаки Міг-29, СУ-24М та вертольоти Мі-2. В літаках типу МіГ-29, Су-27, Су-25 та Л-39 модернізовані авіоніка, прицільно-навігаційні комплекси, озброєння. Втілюються завдання оновлення авіапарку Повітряних Сил. Конструкторським бюро Антонова для потреб військової авіації розроблені конструкції санітарного літака, командно-штабного літака, літака патрульного та літака дальнього радіолокаційного спостереження. Однак слід розуміти, що це справа не одного дня і навіть року. Найголовніше, що цей процес запущено.
         Найближчим часом на озброєння ЗСУ надійдуть безпілотний розвідувальний комплекс «Сокіл», переносний ЗРК «Колібрі», бронеавтомобіль «Козак – 2М» з протитанковим бойовим модулем, бойова машина піхоти БМП – 1М.
         Загалом позитивні зрушення в цьому питанні є й у радіотехнічних військах, військах зв’язку, розвідці, безпілотній авіації. Держава все робить для того, щоб Повітряні Сили, наймогутніший за своїм потенціалом, вогневою потужністю і дальністю бойового застосування вид українського війська,  став тією силою, яка у взаємодії з Сухопутними військами, Військово-Морськими Силами, підрозділами високомобільних десантних військ не лише забезпечить стримування будь-яких агресивних амбіцій ворога, а й буде спроможною завдати адекватного удару у відповідь.
          Та все ж зрозуміло, що без підготовленого особового складу модернізовані техніка і озброєння не забезпечать оборону країни. 28 років незалежності України йшла мова про необхідність створення професійного війська, але саме за останні п’ять років  були вжиті дуже серйозні заходи для того, щоб це зробити. Щомісяця кількість охочих поповнити ряди Українського війська зростає. За даними фахівців Генерального штабу, з початку поточного року на військову службу за контрактом до Збройних Сил України  вже прийнято понад десятки тисяч осіб. Токмацький військовий комісаріат у цьому році направив  до війська  156    контрактників.  Майже половина наших  цьогорічних контрактників – молодь віком до 30 років. Кожен четвертий токмачанин, який підписав контракт, має середню спеціальну або вищу освіту. Майже 70 % контрактників уже служили у війську, а кожен п¢ятий брав участь у бойових діях на Донбасі.
Ці результати стали наслідком того, що з 2016 року наша держава взяла стратегічний курс на комплектування армії військовослужбовцями за контрактном і суттєво підвищила соціальні гарантії контрактної служби. Перш за все - це стабільне грошове забезпечення, яке для військовиків становить від  10200 грн. на місяць в залежності  від військового звання, стажу та місця  проходження служби. Підвищено грошове забезпечення військовослужбовцям сил спеціальних операцій, високомобільних десантних військ та морської піхоти. Збільшено виплати сержантському складу Збройних Сил та військовослужбовцям, що володіють вузькопрофільним фахом, зокрема танкістам та артилеристам. Грошове забезпечення випускника  військового вишу, молодшого офіцера, з цього року збільшується на 41% і становить 15,9 тисяч гривень. Якщо додати до основного заробітку виплату щорічно грошей на оздоровлення, отримання підйомних, премій, компенсації 75%  витрат на піднайом житла, стає зрозумілим, що для держави достойне забезпечення своїх захисників є пріоритетним завданням.
         П’ять роки відбиття військової агресії довели, що саме українські чоловіки прийняли на себе весь тягар війни і зуміли відстояти незалежність нашої держави, тим самим припинили безпідставні розмови про так звану «фемінізацію» українського суспільства. Звертаюся перш за все до юнаків: пам’ятайте, що справжній чоловік – це перш за все захисник у всіх значеннях цього слова: своєї родини, свого рідного краю, своєї держави. Тому знайте -  ви потрібні державі і як професійні військовослужбовці, її захисники.
         28 років – це невеликий період у розвитку незалежної держави і її армії, та все ж сьогодні можна з впевненістю стверджувати, що, попри всі труднощі реформування та становлення в умовах військової агресії на Сході країни, Збройні Сили України  пройшли тяжкий шлях відродження і сьогодні впевнено нарощують свою оборонну міць. І той факт, що, за даними всіх соціологічних опитувань, саме армія як державний  інститут користується найбільшою довірою нашого суспільства, свідчить про правильність та ефективність обраного курсу.
         Шановні друзі! Дозвольте привітати вас із всенародним святом – 28 річницею Збройних Сил України та побажати вам і вашим родинам міцного здоров’я, миру, наснаги, благополуччя та нових звершень у справі захисту Вітчизни.

Вадим ВІТЕР, військовий комісар Токмацького об’єднаного
міського військового комісаріату, полковник - промова під час урочистостей з нагоди святкування Дня Збройних Сил України 6 грудня 2019 року в Токмацькому міському Будинку культури.

Фоторепортаж святкування

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.