субота, 25 квітня 2020 р.

Децентралізація в Токмацькому районі: Всеукраїнська Асоціація Громад підтримує сільських жителів (ДОКУМЕНТ)

16 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" №2653 від 20.12.2019.

Законопроект дає можливість Уряду прийняти необхідні рішення для затвердження адміністративно-територіального устрою на рівні громад: вводить поняття адміністративного центру територіальної громади та території територіальної громади; пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет Міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад.

Усі учасники реформи сходяться на думці, що чинний районний поділ не відповідає сучасним вимогам. Старі райони стають усе менш ефективними, бо більшість повноважень переходять на рівень спроможних громад. Отже перегляд функцій і меж районів – це вже необхідність.

"ТокмакІнформБюро" стало відомо про думку Всеукраїнської Асоціації Громад (ВАГ) з цього приводу - затвердження перспективного плану формування територій громад Запорізької області, що вже увійшли у Протокол узгодження позицій:

-    щодо пропозиції Запорізької ОДА зберегти Новенську ОТГ у складі громад: Новенська, Жовтнева, Новопрокопівська  - ВАГ підтримує цю пропозицію.

Новенська ОТГ, яка утворена у цьому році та очікує на призначення перших виборів, на нашу думку, має усі підстави для того, щоб залишитися у перспективному плані. Громада має індекс податкової спроможності 0,61, частка місцевих податків складає 67%, рівень спроможності - високий. Населення - 4059 осіб, площа 425 кв.км, 16 населених пунктів. У громаді є необхідна соціальна інфраструктура. Представники громад, що увійшли до складу ОТГ, звернулися до ОДА щодо збереження громади і ОДА цю пропозицію підтримала. Асоціація підтримує таке рішення облдержадміністрації.

-    щодо пропозиції Запорізької ОДА зберегти Остриківську ОТГ у складі громад: Остриківська, Очеретуватська ВАГ підтримує цю пропозицію.


Остриківська ОТГ, утворена три роки тому однією з перших в області, за час існування створила всю інфраструктуру для надання послуг жителям громади. Громада є невеликою, однак не надто малою: населення 2810 осіб, площа 267 кв.км, 9 населених пунктів. Громада має індекс податкової спроможності 0,64, частка місцевих податків складає 57%, рівень спроможності - високий. Жителі усіх сіл громади на слуханнях, що були проведені 13-14 березня 2020 року, категорично висловилися проти приєднання до міста Токмака. Асоціація підтримує бажання людей і схвалює рішення облдержадміністрації щодо збереження громади. 

Нагадаємо, що 15 квітня Кабінет Міністрів України вже затвердив перспективні плани формування територій громад Житомирської, Миколаївської та Харківської областей. На черзі і Запорізька область.


Чи прислухається Кабмін до бажання селян, пропозицій Запорізької ОДА і думки ВАГ – покаже час.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.