пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

У Токмаці пом’янули невинно вбитих голодоморами

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодоморів. Цього року пам’ятний жалобний день випадає на 23 листопада.

До цього дня відбуваються поминальні богослужіння за невинно вбитими та замореними голодом людьми, до пам'ятників жертвам голодоморів покладають символічні хлібці або горщики з зерном, запалюють  свічки.

Ми згадуємо жертв не тільки Великого голоду (1932-33 р), який визнано геноцидом Українського народу, а й масового голоду 1921-23 та 1946-47 років. Історики, називають демографічні втрати України тільки в 1932-33 роках – від 3 до 4 мільйонів людей. Але ніхто не назве точної цифри, бо в багатьох районах і рахувати було нікому, адже вимирали цілими селами. Та й тодішня влада приховувала статистику, бо сама ж і була організатором голоду, відбираючи у селян зерно, позбавляючи села  продовольчого постачання за «чорними списками», а заодно і закручуючи маховик репресій.

У переддень пам’ятного дня  у Токмаці, біля пам’ятника жертвам голодоморів та політичних репресій, також було проведено невеликий мітинг, організований міським Будинком культури.

Про трагічність голодних років говорили ведучі Ольга Санець та Валерій Шаповал, заступник міського голови Сергій Степура. Настоятель Свято-Успенського храму отець Микола провів молебень.

Присутні спільно помолилися, запалили свічки, поклали до пам’ятника квіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.