четвер, 7 листопада 2019 р.

А ти це знав? Ледь не осталися без свята - історія свята: Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

З часів незалежності України працівники культури нашої держави не мали свого професійного свята. Був день музики, музеїв, бібліотек, але є ще й когорта культпрацівників - клубників - працівників сільських і міських клубів та будинків культури, яких держава обділила своїм святом. Відомо, що токмацькі культпрацівники - клубники тоді все одно святкували у формі "капусників", у січні місяці, після підготовки та здачі річних звітів. Тобто самі собі робили свято.

І ось нарешті Указом Президента України від 21.03.2000 № 484/2000 встановлено свято, яке називалося " Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва". Святкувати почали 23 березня всі працівники сфери культури. В Токмаці це відділ культури зі своїми структурними підрозділами:  міський Будинок культури, централізована бібліотечна система, міський краєзнавчий музей, дитяча художня школа, дитяча музична школа, централізована бухгалтерія, господарська група  а також учасники художньої самодіяльності та майстри різноманітної творчості. Та святкувати довго не довелося, бо Указом Президента України  свято було скасоване.
З 2012 року, згідно Указу Президента України від 30 грудня 2011 № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" цей день став відзначатися в третю неділю травня і отримав назву "Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва". Але в третю неділю травня вже були пам'ятні дати: День пам’яті жертв політичних репресій та День пам’яті померлих від СНІДу. Тут не до свят. Свято скасували знову.

І ось з 2014-го року, відповідно до Указу Президента України від 30 грудня 2013-го року № 717/2013 цей День став відзначатися щорічно 9-го листопада спільно з Днем української писемності та мови.


Оновлено 10.11.2019 р.

І ось цей день настав.

Субота, 9 листопада. В фойє Токмацького міського Будинку культури на глядачів зі своїми виробами чекають майстрині творчого об’єднання «Натхнення». Викладачі та учні Токмацької дитячої художньої школи презентують свої художні роботи.

Третій дзвінок – і глядачі переміщуються у Велику залу МБК на святковий концерт. Свято ведуть ведучі Ольга Санець і Валерій Шаповал. Вітають з Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва: начальниця відділу культури Токмацької міської ради Олена Корж, народний депутат України Павло Мельник, заступник голови Токмацької міської ради ветеранів України Микола Павлович Доля, в.о. директора Токмацького міського Будинку культури Олена Сєрікова, молодь Центру Розвитку та Підтримки Молодіжних Ініціатив.

На розсуд глядачам було представлено святкову концертну програму, в якій прийняли участь учні та викладачі Токмацької дитячої музичної школи, Молочанської дитячої школи мистецтв, учасники художньої самодіяльності, солісти-вокалісти Токмацького міського Будинку культури.


У фіналі Павло Мельник ще раз привітав учасників концерту - винуватців свята та вручив їм та кожному творчому структурному підрозділу відділу культури подарунки, а жінкам - троянди.  

Тож зі святом вас, шановні культпрацівники та глядачі!

Фото свята тут



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.