четвер, 20 серпня 2020 р.

Токмацькі депутати не підтримують зміни до законодавства, якими ускладнюється прийняття рішень з земельних питань

20 серпня Токмацька міська рада звернулася до Президента України, як до Гаранта Конституції України, прав і свобод людини та громадянина щодо захисту права громадян на користування об'єктами комунальної власності та недопущення обмеження прав громадян на вільне розпорядження приватною власністю.

Справа в тому, що у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями комунальної власності» № 3801 від 07.07.2020 р.

Законопроектом пропонується запровадити прийняття рішень місцевої ради з питань розпорядження земельними ділянками комунальної форми власності більшістю у дві третини від загального складу ради.

Цей законопроект, поданий групою народних депутатів України, зупинить процес прийняття рішень місцевими радами з питань розпорядження землями. Насамперед, це торкнеться прав громадян, які відповідно до Конституції України та Земельного кодексу України мають право на набуття у власність та на отримання у тимчасове чи постійне користування земельних ділянок.

Варто відзначити, що відповідно до статті 13 Конституції України від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України. Рішення про розпорядження землями комунальної власності приймається колегіально депутатами, обраними на основі прямого, рівного, загального виборчого права громадянами, що само по собі передбачає відкритий та демократичний спосіб їх прийняття. Процедура прийняття рішення не повинна створювати додаткових адміністративних обмежень для фізичних і юридичних осіб у реалізації їх прав, а має бути законною та максимально простою. Введення ж додаткових ускладнень до процедури надання земельних ділянок відповідно практики Європейською суду з прав людини може тлумачитися як порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Законопроектом (реєстр. № 3801) у прихованій формі пропонується перекласти на органи місцевого самоврядування відповідальність держави за неможливість забезпечити усіх громадян земельними ділянками відповідно до Закону. Така позиція авторів законопроекту не відповідає конституційним визначенням України як правової держави та обов'язку держави утверджувати та забезпечувати права і свободи людини та підриває у громадян авторитет до місцевого самоврядування та держави.

Враховуючи надзвичайну важливість питання, з метою збереження основних принципів належною врядування, з метою забезпечення конституційних прав громадян та юридичних осіб, депутати Токмацької міської ради просять Президента:

Провести всебічний аналіз законопроекту реєстр. № 3801 та не допустити його прийняття Верховною Радою України, як такого, що не відповідає конституційним обов'язкам держави по забезпеченню реалізації прав громадян і який знецінює авторитет місцевого самоврядування, як конституційної та демократичної основи правової держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.