вівторок, 25 серпня 2020 р.

У музеї відкрито виставку і меморіальну дошку Марку Безручку

25 серпня у Токмацькому краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки та виставки до 100-річчя героїчної оборони міста Замостя в роки Української революції 1917-1921 рр. "Життя і діяльність генерал-хорунжого Армії УНР Безручка М.Д." та відкриття меморіальної дошки на його честь.

Ця історична постать була довгі часи мало відомою на рідній землі, адже у революційні роки він виборював незалежність України.

Народився Марко Данилович у Великому Токмаці 31 жовтня 1883 року. Офіцер, закінчив Одеське піхотне юнкерське училище, а потім військову академію в Петербурзі. На різних офіцерських посадах в російській армії воював і був пораненим в роки Першої світової війни. А у революційних 1917-1921 роках – на командирських посадах у новоствореній Українській армії, з якою боровся за незалежність України.

Як відомо, у той час Україна не здобула незалежності, частини армії УНР відійшли на польську територію і під командою генерала Безручка у значній мірі допомогли полякам відстояти незалежність у боротьбі з арміями Будьонного і Тухачевського. Тому у Польщі дуже шанують Марка Безручка і нещодавно у Варшаві (де він похований) його іменем назвали сквер. У Києві, Вінниці, Рівному є вулиці Безручка,  чотири роки тому така вулиця з’явилася і на його малій батьківщині – у Токмаці.

25 серпня за участі представників громадськості, українського козацтва, ветеранів АТО, депутатів міськради та представників місцевої влади,  відбулося відкриття меморіальної дошки Марку Безручку біля входу до музею. Відкрили її історик-краєзнавець Олександр Лінчук та внучатий племінник  Марка Безручка Анатолій.

Також стараннями працівників краєзнавчого музею відкрито тематичну виставку, присвячену нашому відомому земляку.

Віталій Голод.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.