пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

"Морги" нашої області змушені працювати в посиленому режимі через зростання кількості летальних випадків від ковіду

27 листопада відбувся прес-брифінг начальника КУ «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Анатолія Куртєва. Керівник установи розповів про специфіку роботи бюро в період пандемії ковіду, яка процедура проведення патологоанатомічного розслідування померлого від ковіду.

Бюро судово-медичної експертизи з 1 квітня 2020 року було оптимізовано і до нього приєднали  патологоанатомічне бюро. З того ж часу база на вул. Оптимістичній,1 є опорною для роботи з померлими від коронавірусної хвороби в м. Запоріжжі і Запорізькій області.

Як зазначив Анатолій Куртєв, нині заклад потребує додаткових приміщень для роботи через різке зростання захворюваності на ковід та збільшення кількості летальних випадків.

З 1 квітня до 1 вересня нашими співробітниками було проведено 7 судово-медичних досліджень та 15 – патологоанатомічних. Нині ситуація значно змінилася. Тільки за жовтень було проведено 39 судово-медичних та 112 патологоанатомічних розслідувань. За листопад проведено 73 судмедекспертизи та 149 патологоанатомічних досліджень. І місяць ще не завершився! Тільки за вчора ми мали +15 нових летальних випадків, – повідомив Анатолій Куртєв.

Він також додав, що приміщення бюро не розраховані на таку кількість померлих, а мають забезпечувати потреби тільки однієї міської лікарні. Через зростання кількості летальних випадків та брак приміщень співробітники змушені працювати в посиленому режимі.

Іноді ми маємо факт перевантаження бази. Але це лише поодинокі випадки, які ми намагаємося вирішити якомога скоріше, – прокоментував керівник обласного бюро.

Анатолій Куртєв також зазначив, що вже знайдено нове приміщення, планується його реконструкція.

На сьогодні сформовано три патологоанатомічні бригади, які працюють в умовах коронавірусної інфекції і три судово-медичні бригади. Працюють у дві зміни. Бригада складається із лікаря, фельдшера та молодшого медичного працівника. До останнього часу співробітники мали два вихідні, але через зростання кількості летальних випадків від коронавірусу є тільки один вихідний – неділя. Однак, навіть у вихідні дні на місці є черговий. Тіло померлого приймають і розміщують у залі чистої зони, потім його переміщують в зону інфекційного дослідження.

Померлих із лікарні привозить спеціальна бригада. Якщо летальний випадок стався вдома, то ми співпрацюємо із СКП «Ритуал». Однією з обов’язкових умов, яку ми поставили усім, є перевезення тіла померлого у спеціальному, закритому пластиковому пакеті, як того вимагає постанова головного санітарного лікаря. Після проведення експертизи тіла померлих знову поміщають до спеціального пакету та передають ритуальній службі, – підкреслив керівник обласного бюро судмедекспертизи.

Як зазначив Анатолій Куртєв, іноді родичі померлого не розуміють значення дотримання протиепідемічних вимог та самовільно порушують правила транспортування і поховання.

Ми попереджаємо працівників ритуальної служби та родичів, що процедура поховання має проходити у закритій труні, але, на жаль, нас не завжди чують. Люди самостійно відкривають пакети та проводять обряди, наражаючи всіх присутніх на небезпеку, - додав Анатолій Куртєв.

Зростання кількості летальних випадків – це наслідок недотримання населенням карантинних вимог. Тому бережіть себе та своїх близьких. Виконуйте всі протиепідемічні вимоги! Носіть маску та дотримуйтесь соціальної дистанції.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.

Довідково: За останню добу  в області зареєстровано 1003 нових випадків захворювання на COVID-19. Всього станом на 8:00 27.11.2020 зареєстровано 28229  лабораторно підтверджених випадків, в т.ч. 1647 – серед дітей (за добу + 75) та 2024 серед медичних працівників (за добу + 76).

Нагадуємо, що єдиним заходом профілактики є користування засобами індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та гігієни рук.

При появі будь-яких симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції зателефонуйте своєму сімейному лікарю; якщо температура тіла підвищиться вище 38 градусів, з’являться сухий кашель, утруднене дихання або ядуха – негайно викликайте «швидку» допомогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.