четвер, 20 серпня 2020 р.

У Михайлівці за участю посла Ізраїлю урочисто відкрили меморіальну дошку видатному єврейському поету Саулу Черніховському

У сусідній Михайлівці відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь земляка, видатного єврейського поета Саула Черніховського.

Меморіальна дошка (скульптор Олександр Жолудь) прикріплена на будівлі районного краєзнавчого музею. Участь у церемонії її відкриття, взяв посол Держави Ізраїль Йоель Ліон.

Саул (Шауль) Черніховський народився 20 серпня 1873 року в Михайлівці. Володів багатьма мовами і будучи ще гімназистом перекладав на іврит твори Пушкіна, ще в юності публікував вірші. Вивчав медицину у Німеччині та Швейцарії, а після повернення з-за кордону працював лікарем в Мелітополі та в Харківській губернії. У 1910 році переїхав до Петербургу. Під час першої світової війни також був лікарем в госпіталі. Після війни поїхав до Одеси, де мав приватну практику.

З 1922 року Черніховський  жив у Берліні, а у 1931 року переїхав в Ерец-Ісраель (Земля Ізраїльська, на якій після війни була створена Держава Ізраїль), працював лікарем, брав участь у складанні Словника медичних і природничих термінів. Писав вірші, переклав на іврит «Іліаду», «Одіссею» і «Слово о полку Ігоревім», двічі номінувався на здобуття Нобелевської премії з літератури.

Помер 14 жовтня 1943 року в Єрусалимі. Іменем Черніховського названі вулиці в багатьох містах Ізраїлю, будинок у Тель-Авіві, школи та інші установи. Також портрет Саула Черніховського друкується на купюрах 50 шекелів.

Підготував Віталій Голод.

Фото Ірини Лагєрєвої.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.