вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Книжковому "Храмові" виповнилося п'ятдесят років

30 вересня у Всеукраїнський День бібліотек, так співпало, читачі зібрались у святковій залі Токмацької міської бібліотеки, з нагоди 50 річного ювілею цього закладу культури.
Тут були присутні люди, які все життя зберігають диво людського творіння, скарбницю людських знань – книгу. Книга завжди була в особливій пошані на українській землі. Наші мудрі предки заснували велику культурну традицію створення бібліотек – храмів духовності, знань та розради, бо знали, що книга – невичерпне джерело натхнення, розвитку та вдосконалення кожної людини.
Сучасні бібліотеки – потужне багатство нації. А збережене та примножене воно завдяки благородній та клопіткій праці наших бібліотекарів.
У своєму вітальному слові директорка централізованої бібліотечної системи міста Токмака Марина Таран зазначила, що дійсно, сьогодні нас об'єднало два  свята - Всеукраїнський День бібліотек та піввіковий ювілей центральної міської бібліотеки. В 1969 році наша бібліотека вперше відкрила двері для першого читача. Змінювалися часи, стереотипи і бібліотеці теж було потрібно змінюватися. На сьогодні це не просто зібрання книг, це культурний, освітній простір, де люди приходять для навчання, саморозвитку, для дозвілля. Бібліотека наразі - це інноваційний освітній простір з гарними книжковими фондами, що поповнюються найкращою світовою та українською літературою.
Першими вітали ювілярів, дарували подарунки та відзначали найкращих в бібліотечній справі секретар Токмацької міської ради Олександр Чуб та заступник міського голови Сергій Степура.

Стало відомо, що першою завідувачкою бібліотеки була Таран Любов Яківна, яка разом з бібліотекаркою Тищенко (Тунік) Надією Іванівною, техпрацівницею Роботою Катериною Федорівною здійснювали щоденну кропітку роботу по формуванню бібліотечного фонду міської бібліотеки та обслуговуванню читачів книгою.
У 1978 р. Токмацька центральна міська бібліотека переїжджає до приміщення новобудови міського Будинку культури, де знаходиться  і нині.
Центральна бібліотека – головна бібліотека центральної бібліотечної системи міста, яку 36 років очолювала Романова Ніна Степанівна.
Як і Ніна Степанівна, багато років бібліотечній справі присвятили Хасанова Валентина Михайлівна, Терентьєва Наталія Василівна, Самсонова Валентина Андріївна, Бебешко Людмила Василівна, Симоненко Галина Вікторівна, Томило Ольга Миколаївна.
Десятки років тому переступили поріг центральної міської бібліотеки і залишилися в ній назавжди люди, для яких бібліотечна справа стала покликання і працюють в нашій бібліотеці й по цей час: Вітвіцька Ірина Миколаївна – провідний бібліотекар відділу обслуговування – 40 років; Лагода Юлія Вікторівна – бібліотекар 1 категорії читального залу – 35 років; Кошель Юлія Леонідівна – бібліотекар - редактор 1 категорії – 25 років; Таран Марина Вікторівна – директор ЦБС 15 років.
Професійне свято та свято установи – нерозривні між собою. І це завжди є своєрідним підсумком зробленого, досягнутого. Бібліотеки повсякчас працювали і працюють в тісній співпраці з відділом культури. Тож привітала колег начальниця відділу культури ТМР Олена Корж. Квіти і величезний торт у вигляді книги передала ювілярам Юлія Довженок і Людмила Сулімова. Найкращих грамотами нагородила Олена Корж.
Професійний бібліотекар має бути компетентним, як в різних джерелах інформації, так і в людях! Головне, щоб наші читачі залишали бібліотеку з почуттям задоволення та бажанням повернутися знов. Тому що без читача неможливе повноцінне функціонування бібліотеки.
На святі привітали найактивніших читачів бібліотеки у номінаціях: 
поціновувачка сучасної української літератури - Чорна Римма;
Фанатка фентезіКолоскова Наталя;
Містер-детективКулік Володимир;
Прихильниця класичного жанруЧаус Софія;
Мандрівниця сторінками історіїЗадорожна Людмила;
Прихильник психоаналізу та філософіїШевченко Сергій;
Леді дамського романуДерябіна Надія;
Міс Марпл нашого часу Коврова Валентина;
Читачка-благодійницяСавицька Оксана,  та Глущенко Людмила;
Поетична душаФедан Зінаїда.
Постійними та активними читачами бібліотеки є учні та студенти міста. Плідна співпраця поєднує бібліотеку з Багатопрофільним центром професійно-технічної освіти, керівництво і викладацький склад якого зацікавлені в освічених фахівцях, які і прийшли привітати бібліотечний колектив на чолі з своїм директором Сергієм Шевченко та заступницею директора з навчально – виробничої роботи Наталією Федорченко.
Тісна дружба пов’язує бібліотеку і з працівниками міського Будинку культури, міського краєзнавчого музею, дитячої музичної школи - тож від імені культпрацівників далі вітали "сусідів" заступниця директора МБК Олена Сєрікова, директор музею Віктор Медведський, директор музичної школи Сергій Локотков.
Про те, як бібліотекарі вирішують фінансові питання, пишуть проектні заявки на здобуття грантів, шукають спонсорів, можна написати роман, але чого не зробиш заради читачів. Але є в нашому місті люди, які розуміють важливу місію бібліотеки в громаді і допомагають бібліотеці розвиватися. Зокрема, ми вдячні Глущенко Станіславу, Рєпкіну Олександру, Суржану Олегу, Козявіну Геннадію, Валентирову Сергію, Мікші Владиславу та іншим, говорять винуватці урочистостей.
Бібліотеки міста активно займаються програмно-проектною діяльністю, вірним їх партнером ось уже більше як в 10-ти проектах є громадська організація «Інститут громадського розвитку «Ортега-і-Гассет». Сьогодні їх привітати прийшла її керівниця Наталія Лалабекова.
Прозвучали слова вдячності кореспондентам та журналістам міста, з якими постійно співпрацює бібліотека і які безкоштовно надають у бібліотеку примірники газет для читачів: Віталію Голоду головному редактору газети «Наше місто Токмак» та його заступнику Віктору Халамівському; Олександру Серебрянському – головному редактору газети «Токмацька гривня»; Людмилі Арман – головній редакторці газети «Таврія»; Світлані Тимошенко та Олені Чаговець з газети «Вісті Токмаччини».
Вітали колег працівниці Центральної дитячої бібліотеки та міської бібліотеки-філії.
Дорогі друзі, колеги та любі читачі, вітаємо Вас з ювілеєм, з професійним святом, яке разом з нами відзначає весь український народ. Бажаємо миру, творчості і натхнення, щастя, добробуту та любові вам і вашим родинам. Наше свято співпадає з християнським святом Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Тож миру нам всім, Віри Вам у власні сили, Надії на те, що все буде добре, Любові і Мудрості у здійсненні великих справ, віддячували працівники Токмацької міської бібліотеки присутніх наприкінці свята.
Присутні після заходу фотографувалися в облаштованих заздалегідь святкових фотозонах, щоб залишити на світлинах згадку про цю чудову подію, а також залишали свої побажання та теплі слова на дереві Бажань.
Фоторепортаж події тут...



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.