суботу, 26 жовтня 2019 р.

Молочанці: Тільки від нас залежить краса нашого міста

Суботнього «золотого» дня, 26 жовтня, я знову завітав до Молочанська.

Проходячи по місцевому парку, я помітив чималу групу людей, що працювала на цій території. Підійшовши ближче – помітив свого старого знайомого Олександра Жарова, керівника Зразкового дитячого хореографічного колективу «Едем» Молочанської дитячої школи мистецтв. Розговорилися.

За закликом місцевого громадського руху (мова йде про громадську організацію «Відбудуємо Молочанськ разом!» - авт.), пояснив Олександр, він разом з колективом прийшов сюди щоб допомогти висадити кущі «вовчих ягід», а планується їх посадити тут аж три тисячі. Разом з дітьми він працює вже понад дві години. Кущі слугуватимуть своєрідною огорожею самого парку і паркових доріжок зокрема. З дітьми сюди він пришов одразу після уроків, щоб допомогти організаторам та волонтерам в цій роботі. В роботі приймали участь і батьки учасників колективу.

Юний Дмитро, учасник «ЕДЕМу», розказав мені, що особисто він прийшов до парку разом з колективом та керівником допомогти саджати кущі та допомагати своєму місту стати кращим і гарнішим, та хотів би, щоб більше таких людей, як вони, приходили сюди і працювали.

Мешканка Молочанська, волонтер Тетяна зазначила, що має намір покращити рідне місто, зробити належну зону відпочинку (рекреаційну зону) для батьків з дітьми та взагалі для всіх жителів Молочанська, щоб вони могли прийти сюди і відпочити, неквапливо пройтись у спеку тінистими алеями…, але для цього треба ще покращити існуючі доріжки, бо в дощову погоду – зась, не пройти. Кущі вже насаджених роз надали молочанці, всі, кому не шкода, а наразі йде висадка «вовчих ягід». Відтворюються наразі ті межі парку, що були ще в 60-70-х роках минулого століття. Велику допомогу надали меноніти – 20 000 гривень на придбання цих саджанців та ще виділили кошти на відновлення туалетів, які непридатні для користування. Цю роботу планується завершити до настання холодів. Молочанська міська рада та її виконавчий комітет, зі слів пані Тетяни, більш пасивні в питанні наведення ладу в парку, але виділили кошти на матеріали для виготовлення опор для освітлення, а вся інша робота проводиться добровільними силами активних мешканців міста. Йшов збір коштів в місті на відродження парку наступним чином: ставилися «банки» в місцевих магазинах і тут в парку, дякувати підприємцям, містянам, що не відмовляли і фінансово підтримували добру справу.

А почалося все зі стадіону, розказує Віталій Рєпін, місцевий, коли ініціативна група жителів міста Молочанська почала упорядковувати баскетбольну площадку на місцевому стадіоні, туди поставили нові щити, лави. На це пішло 1,5-2 тижні часу. І ось, побачивши, що дуже багато молочанців ходить до парку і проводить тут багато часу з дітьми, вирішили негайно взятися до роботи з благоустрою цієї території, вирубали захаращені кущі, спочатку було 5, 6, 10 чоловік, але протягом проведення робіт приєднувалося все більше і більше громадян і кількість вже досягала до понад тридцяти осіб. В планах на майбутнє – вже поставлено три світильника, що зроблені «золотими» руками ініціативних жителів міста, матеріали на стовпи, що виділені місцевою владою будуть розвезені по адресам майстрів та виготовлені власноруч. Загалом їх буде двадцять штук. В перспективі у парку встановлення лавок та сміттєвих контейнерів, роботи вже ведуться.

Наостанок я поспілкувався з сусідкою парку - Валентиною Шишкіною, вона розказала, що живе поруч, дізналася про громадську організацію «Відбудуємо Молочанськ разом!» у facebook. (В групі вже 498 учасників – авт.) Відразу приєднатися до роботи не могла, але у сьогоднішній вихідний вона тут. Вона і раніше помічала, що тут працює багато небайдужих людей до міста та парку, зокрема. Вона підтвердила, що в парку, єдиному місті відпочину в «містечку», багато відпочиває молоді, дітей, людей похилого віку і хочеться, щоб тут завжди було чисто, гарно і зелено…

Вона дуже рада, що є такі небайдужі люди, які розпочали цю роботу, та небайдужі «спонсори» і закликали містян та громадян з навколишніх сіл, особливо молодь, долучитися до цієї доброї справи і допомогти хто чим зможе. Хто зможе - грошима, чи власною фізичною працею. А ще головне, щоб відвідувачі, бачачи цю тяжку працю, не смітили, не трощили, а приєднувалися до громадської організації тому, що тільки від нас залежить така краса нашого міста.

Якщо ви ще не знаєте про громадську організацію «Відбудуємо Молочанськ разом!» і де вона у facebook, то вона тут, приєднуйтесь)


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.