четвер, 10 жовтня 2019 р.

120 років токмацькому храму Сергія Радонезького

8 жовтня храм преподобного Сергія Радонезького, що у мікрорайоні Ріжок, відзначив 120-річчя.

Відбулася літургія, яку очолив архієпископ Бердянський та Приморський Єфрем. Він привітав вірян з днем заснування храму, розповів про життя та подвижництво Сергія Радонезького, іменем якого храм наречений. Віряни разом з священнослужителями здійснили хресний хід навколо церкви.

Сам храм належить до Української православної церкви Московського патріархату і має дуже цікаву історію.

За дослідженнями відомого журналіста Віктора Гляня, які викладені у його книзі «Погляд у вічне», у 30-роки роки за доносами були заарештовані чотири токмацькі священики: настоятелі Свято-Вознесенської церкви Дмитро Улович, Свято- Успенської отець Василь, Свято-Троїцької Микола Нігієвич, Свято-Сергієвської – ігумен Амвросій. Радянська влада дала їм по 4-5 років позбавлення волі і вислала у голі степи північного Казахстану.
Звідти у Токмак повернувся лише Амвросій Коломоєць. Він помер у 1947 році і його поховали біля храму. А згодом церкву у віруючих відібрали і зробили у ній колгоспний клуб.

А у 80-х роках могилу Амвросія вирішили перенести. (За переказами, на цьому наполягала племінниця ігумена, якій він являвся у снах і просив про перепоховання). Коли ж відкрили пошкоджену труну, присутні були вражені – тіло настоятеля було нетлінним. Його перепоховали на цивільному цвинтарі неподалік церкви. Після перепоховання розповідали, що ті хто приходили до могили – зцілювалися. Ігумен вважається святою людиною, хоч офіційно церквою його не канонізовано.

Підготував Віталій Голод

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.