понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Мама розшукувала сина-бійця...

В ході розкопок у Криму пошуковці вийшли на місце загибелі токмачанина Миколи Петровича Постола, який жив на вулиці Тельмана. Зараз токмацькі пошуковці намагаються знайти родичів загиблого солдата. Деталі цієї історії розповів керівник військово-історичного пошукового товариства "Вотан" Ріфат Гейченко.

« Заявление

Прошу Б.Токмакский военкомат разыскать моего родного сына Николая Петровича Постола, проживавшего Б.Токмак ул. Тельмана дом №1. Родившегося у 1923г. и призывался на военную службу 1941г. у августе месяце Б.Токмакским военкоматом, и взят в Красную Армию 1941г. августа и не слышно по настоящее время, жив он или нет. Прошу вас не отказать моей просьбы розыскать моего сына, выше указанного и дать мне извещение через военкомат Б.Токмакский

6/VI – 50г. Просительница Постол».

Така письмова заява потрапила до ГО "Військово-історичне пошукове товариство "Вотан". І таких заяв була величезна маса у післявоєнні роки, коли рідні шукали хоч якісь відомості про своїх солдатів і все ще сподівалися на повернення.

Конкретну відповідь мамі солдата Миколи Петровича Постола, Олександрі Олексіївні, дали через майже 80 років пошуковці кримського пошукового загону «Наслєдіє». 

Маленький папірець, загорнутий в газету, вцілів на місці кишені під шинельним сукном і зберіг імʼя загиблого. Таке буває досить не часто, і для пошуковців це була неймовірна знахідка. Хлопці поспішили поділитися цією новиною з токмацькими пошуковцями, щоб ми донесли її до всієї токмацької громади і в першу чергу до рідних Миколи Петровича Постола. 

До цього часу Микола Постол вважався без вісти зниклим. Знайшли його в шанці, на полі бою біля старого татарського села Корпечь Лєнінського району в Криму. Тут німці. використовуючи вигідні умови місцевості, створили сильний опорний пункт оборони і частини 51-ї армії Кримського фронту, з січня по травень 1942 року, вели важкі бої проти німецько-фашистських військ з метою оволодіти цим районом. Хлопці з «Наслєдія» припускають, що Микола загинув саме в травні 42-го.

Солдат ще не похований і якщо знайдуться його рідні, кримські пошуковці готові передати всі речі, знайдені з загиблим, сімʼї на памʼять, а останки героя для перепоховання на батьківщині.

Просимо рідних солдата відгукнутися! 

Шановні токмачани, багато часу спливло з 1941-го. Зараз нам невідомо, чи залишився хто в Токмаці з його родичів. Просимо! Закликаємо всіх, кому хоча б щось відомо про сімʼю Постолів відгукнутися на наше прохання.

Це не перший наш земляк, якого нам повернули кримські пошуковці: в девʼяностих в Севастополі знайшли Шарого Василя Петровича, в 2016-ому Петрова Івана Івановича з вулиці Ворошилова (нині Таврійська).

Ріфат ГЕЙЧЕНКО (0684556540).

Телефон редакції - 22143.


Фото документальне з тих місць, де воював М.Постол, від фронтового фотографа Анатолія Гараніна, 26 квітня 1942 р. Бій за Корпечь. (з Інтернету); Копії документів,  пов`язаних з М.Постолом.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.