пʼятниця, 9 квітня 2021 р.

Новий карантин зачепив Токмак: Гірчак розповзається!

На частині території нашої області впроваджено карантинний режим у зв'язку з виявленням Гірчака повзучого. Про це повідомляє управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

За поданням державного фітосанітарного інспектора Розпорядженнями голови Пологівської районної державної адміністрації (№56 від 23.03.2021 р. та №60 від 30.03.2021 р.) на території одного із  підприємств (в містах Пологи та  Токмак), на загальній площі 20,9 га запроваджено карантинний режим по регульованому шкідливому організму ботанічному – Гірчаку  повзучому (степовому).

Також, Розпорядженням голови Запорізької райдержадміністрації запроваджено карантинний режим на території Сонячної сільської ради на орендованій ділянці, у зв’язку із виявленням того ж таки Гірчака загальною площею 4,9 га.

Вказаними Розпорядженнями затверджені плани фітосанітарних заходів, межі карантинних зон, заборонено вивезення за межі карантинних зон об’єкти регулювання, заражені регульованим шкідливим організмом.

Довідково: Гірчак повзучий є найзліснішим і важко викорінюваним бур'яном серед коренепаросткових, він засмічує посіви сільськогосподарських культур, сади, виноградники, луги, пасовища. Досить часто росте вздовж ґрунтових, шосейних доріг, залізнична колій, на берегах зрошувальних каналів. Бур'ян надзвичайно шкодочинний. При сильному засміченні повністю витісняє інші рослини і різко знижує (на 50 — 70 %) або зовсім знищує врожай польових культур. Гірчак повзучий належить до отруйних рослин, вегетативна частина яких небезпечна для багатьох тварин, особливо для коней. Навіть невеликі домішки рослин бур'яну в зерні, зеленій масі, сіні чи соломі значно знижують якість продукції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.