пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

Названо новий склад присяжних Токмацького районного суду Запорізької області

26 вересня 2019 року Рішенням Токмацької міської ради затверджено список присяжних Токмацького районного суду.


Присяжний – це серйозний контролер діяльності професійного судді при розгляді конкретної справи. Їх обирають за місцем проживання на термін у 3 роки.
Відтак, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації депутати міськради затвердили склад присяжних з 24 токмачан, яких залучатимуть до розгляду певних судових справ (у тому числі й про найвищу міру покарання): 

Туінова Світлана Вікторівна, Гузь Юрій Вікторович, Лісова Наталія Іванівна, Шпак Віталій Миколайович , Щербина Раїса Василівна, Циммер Ірина Борисівна, Рудаковська Ірина Миколаївна, Гарькава Яна Юріївна, Мітенко Марина Миколаївна, Бут Наталія Миколаївна, Бєляєв Анатолій Іванович, Зацерковна Наталія Данилівна, Ємчук Ірина Василівна, Пересада Тетяна Миколаївна, Таран Костянтин Вікторович, Цюпа Лідія Миколаївна, Білець Іван Іванович, Жадан Валентина Іванівна, Кошель Юлія Леонідівна, Вітвіцька Ірина Миколаївна, Проданчук Олена Сергіївна, Кібовський Валентин Іванович, Тімченко Оксана Іванівна і Гаврилов Віталій Георгійович.

Наша довідка
Конституція України гарантує, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Інститут присяжних вводиться для гарантування права громадянина на розгляд його справи компетентним, незалежним і неупередженим судом. Тому для розгляду окремих категорій судових справ разом з професійними суддями долучаються пересічні громадяни.
Які справи розглядає суд присяжних?

Суд присяжних розглядатиме найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких українським законодавством передбачено найвищу міру покарання.
За клопотанням обвинуваченого судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється також кримінальне провадження щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, стосовно службових осіб, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про державну службу», та осіб, посади яких віднесено до першої категорії посад державних службовців.

Вибір присяжних

 У визначених Кримінальним процесуальним кодексом України випадках автоматизованою системою здійснюється автоматичне визначення присяжних з числа осіб, які внесені до списку присяжних. Присяжні визначаються автоматизованою системою в кількості семи осіб.

Автор - Віталій ГОЛОД

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.