пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

Депутати райради звернулися до Президента

27 вересня депутати Токмацької райради на позачерговій сесії одноголосно схвалили проект рішення "Про звернення депутатів Токмацької районної ради Запорізької області до Президента України, Верховної Ради України, Запорізької обласної ради та Запорізької обласної державної адміністрації про законодавче забезпечення питання функціонування ринку землі", попередньо розглянувши його на спільному засіданні депутатських комісій.

На сесії, як і на спільному засіданні депутатських комісій, були присутніми 14 депутатів з 26 обраних.


                                                                                    Додаток до рішення
                                                                                    районної  ради
                                                                                    від 27.09.2019 р. № 1

 ЗВЕРНЕНННЯ
депутатів Токмацької районної ради Запорізької області до Президента України, Верховної ради України, Запорізької обласної ради та Запорізької обласної державної адміністрації про законодавче забезпечення питання функціонування ринку землі

Останнім часом урядовцями проголошується необхідність термінового продажу українських земель сільськогосподарського призначення, включаючи юридичних осіб і навіть для іноземців.
            Україна є лідером у Європі за рівнями монополізації економіки,  розгулу корупції, відсутністю ефективної судової влади, по розриву між доходами найбагатших і найбідніших, відсутністю механізму і практики реальної підтримки свого сільгоспвиробника.
            Діють корупційні механізми прав на землю в обхід мораторію. Процвітає рейдерство, оскільки немає верховенства закону у справі захисту права власності. Законодавство не містить необхідних обмежень, які унеможливлюють неефективне використання землі.
            Депутати Токмацької районної ради заявляють про неприпустимість скасування мораторію на продаж земель с/г призначення.
         На етапі впровадження земельної реформи та при підготовці законодавчої бази щодо обігу землі, врахувати наступні вимоги:
1.     Покупцем земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності має бути виключно орган місцевого самоврядування або орган державної влади;
2.     У разі продажу землі сільськогосподарського призначення фізичній особі України, загальний обсяг ділянки має бути не більше 200 га.
3.      Юридичні особи та іноземці не мають права на купівлю землі с/г призначення на території України, а ті юридичні особи та іноземні громадяни, а також особи без громадянства, які набули права власності на землі сільськогосподарського призначення за законом або у порядку спадкування, повинні протягом року відчужити їх.
4.  Зміна державою фінансової політики щодо кредитування  аграріїв з 20-25% до  2-5% та замість застави внести страхування кредитів.
5.  Проведення  повної інвентаризацію земель України.
         Поспішна реформа, не підтримана суспільством, не матиме успіху й підірве довіру людей до влади, що загрожує соціально-політичними потрясіннями.
         Відповідно до ст.13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України є обєктами права власності Українського народу. Відповідно до ст.5 Конституції, носієм суференітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Таким чином, саме народ має вирішити на всеукраїнському референдумі  питання ринку землі. Адже продаж землі – це питання не лише обігу землі, а й питання національної та продовольчої безпеки та існування держави в цілому.

                                                      Прийнято на п'ятдесят четвертій
                                                      позачерговій сесії Токмацької
                                                      районної ради Запорізької області
                                                                 сьомого скликання 27.09.2019 № 1

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.