четвер, 13 лютого 2020 р.

Чи збережуть райцентри Запорізької області статуси міст?

До Верховної Ради внесено Законопроєкт №2804 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», ініціатором якого є Кабінет міністрів.

У пояснювальній записці вказано, що метою проєкту є законодавче визначення основних засад адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

Дійсно, однією з основних причин неефективності діючої системи влади на місцях є неузгодженість окремих норм Конституції, Закону про місцеве самоврядування та недосконалість законодавства щодо порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Звісно, у процесі децентралізації оновлення законодавства необхідне.

Але я звернув увагу на те, що цей законопроєкт (у 10 статті) передбачає, що містом має право називатися лише той населений пункт, який налічує 20 тисяч жителів, а селище – 5 тисяч.

Токмаку цей законопроєкт не загрожує – місто з населенням у 31 тисячу чоловік містом і залишиться, чого не скажеш про наших сусідів.

У зв’язку з адмінреформою дискутується питання: залишиться Токмацький район у процесі укрупнення чи Токмаччину приєднають до району з центром у Пологах?

У зв’язку з цим цікаво, що населення Поліг складає трохи більше 19 тисяч чоловік, то невже це загрожує статусу міста? Невже це позначиться на усіх дев’яти містах районного підпорядкування у Запорізькій області?

Взагалі-то, у світовій практиці, статус міста не втрачається. Є у світі з десяток міст з населенням менше тисячі чоловік, а американський Буфорд має лише одного (!) жителя.

В Україні найменше місто – Угнів – нараховує  1002 жителя, а всього в нашій країні менше 5 тисяч населення мають аж 19 міст.

Варто розуміти, що закон зворотної сили немає. Поки що міського статусу їх ніхто не позбавляв. Але чи зміниться щось з прийняттям вищеназваного законопроекту? – ось в чім питання.

Фахівці вже вирахували, що у разі прийняття цього законопроекту майже вісімсот міст та селищ можуть змінити свій статус.

Я проаналізував кількість населення у містах на Запоріжжі за останніми статистичними даними, і ось, що виходить.

Для п’яти міст обласного підпорядкування нічого не змінюється:

Запоріжжя – 738728 жителів, Мелітополь – 153112, Бердянськ – 110455, Енергодар – 53567, Токмак – 31319 чоловік.

А ось всі дев’ять міст районного підпорядкування мають менше названих у законопроекті 20 тисяч:

Пологи – 19330,
Дніпрорудне – 18918,
Вільнянськ – 15044,
Оріхів (найстаріше місто області) – 14 860,
Василівка – 13683,
Гуляйполе – 13446,
Кам`янка-Дніпровська – 13070,
Приморськ – 11995,
Молочанськ – 6627.

А ось вам для цікавинки список найменших міст у світі за кількістю населення:

Буфорд, США – 1 житель,
Рабштейн, Чехія – 25 чоловік,
Хум, Хорватія – 27,
Іннополіс, Росія – 96,
Панемуне, Литва – 265,
Мелник, Болгарія – 323,
Калласте, Естонія – 920,
Чекалін, Росія – 965 чоловік.

Віталій Голод.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.