пʼятницю, 17 січня 2020 р.

Особливості призову на строкову військову службу у 2020 році: Жодних вказівок на добровільність призову на військову службу з 18 років немає

Весняний та осінній призови на строкову військову службу у 2020 році  відбудуться у відповідності з Указом Президента України від 16 січня 2020 року №13/2020 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році".

Хочу звернути увагу на ту обставину, що пункт 3 цього Указу визначає: на строкову військову службу призиваються громадяни України з 18 років і до 27-річного віку, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Відразу після опублікування цього Указу в соціальних мережах з’явилися необґрунтовані твердження, що з 18 років йдуть служити тільки за власним бажанням.

Це провокаційні заяви, які можуть підбурити когось з юнаків до порушення чинного військового законодавства, що обов’язково потягне за собою адміністративну, а потім і кримінальну відповідальність.

Стаття 15 пункт 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає: «На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до відправлення у військові частини виповнилося 18 років».

Як бачимо, жодних вказівок на добровільність призову на військову службу з 18 років немає.

Звертаю увагу також на пункт 8 цієї статті, яка вимагає: у разі, якщо за будь-яких обставин повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття на призовну дільницю не надійшла, призовники зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову.

Підґрунтям цих вимог військового законодавства є положення Конституції України, а саме:
- стаття 17 Конституції України: «Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.»
- стаття 65 Конституції України: «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є - обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.»

Заступник військового комісара Токмацького об’єднаного міського військового комісаріату – начальник відділу комплектування майор О. ЛУКАШЕНКО.

Читайте також: Володимир Зеленський підписав указ, який узгоджує вік призову на військову службу з вимогами українського законодавства

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.