понеділок, 7 лютого 2022 р.

ПОЧАЛАСЯ КАМПАНІЯ ЩЕПЛЕННЯ ВІД ПОЛІОМІЄЛІТУ

1 лютого стартувала кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані вчасно, - повідомляє сайт Токмацької міської ради.

Поліомієліт повернувся в Україну через низькі показники планової імунізації. Наразі, понад 30% дітей в Україні не захищені від поліовірусу. Компанія по вакцинації вимушена, адже в країні спостерігаються спалахи цієї хвороби. Наприклад, у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті вірус був виявлений восени 2021 року. Тоді 1 дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг. Ще один випадок захворювання на поліомієліт в Україні зафіксований  24 січня 2022 року в Закарпатті. Батьки хворої дитини відмовилися від вакцинації, а наразі у малюка ослаблення рухової активності м’язів ніг.

Зустріч із вірусом не завжди супроводжується паралічем. Але ми не можемо сказати, яка дитина буде тією, чия зустріч із вірусом завершиться паралічем на все життя.

Ліків від поліомієліту немає, тому потрібно щепитися вакцинами ІПВ і ОПВ, відповідно до Національного календаря щеплень. Обидві вакцини формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Обидві вакцини безпечні та ефективні для захисту вашої дитини. Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії. Закликаю батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і вчасно щепити їх від поліомієліту відповідно до Національного календаря. Всього дітей щеплюють від поліо 6 разів:

у 2 та 4 місяці від дня народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);

у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Надолужити пропущену вакцинацію край необхідно! З усіх питань варто звертатися до сімейного лікаря або педіатра.

Наразі рівень вакцинації проти поліомієліту В Запорізькій області за підсумками 2021 року по різним віковим категоріям сягає від 61% до 80% при необхідних 95%. Три дози до року отримали 75% підлягаючих дітей, у віці 18 місяців – 80%, у віці 6 років – 75,2%, у віці 14 років – 72,7%.

В Україні станом на 1 грудня 2021 року рівень охоплення такий: три дози у віці до року отримали 73,3% дітей, щеплення у віці 18 місяців — 73,5% дітей, у віці 6 років — 72% дітей, у віці 14 років — 68,7% дітей.

Щоб зупинити поширення поліомієліту в країні Міністерство охорони здоров’я наприкінці грудня ухвалило План реагування на спалах поліо в Україні, який передбачає 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У межах цього етапу за результатами мікропланування щеплення мають отримати майже 140 тисяч дітей по України, в т.ч. в нашій області – 3984 дітей.

Етап 2. Буде складатись із 3 турів – два основних та останній – «підчищаюча» імунізація. У межах цього етапу щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Упродовж цього етапу планується охопити до 550 тисяч дітей по Україні, в нашій області – 65145 дітей. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Ще раз закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей  і вчасно щепити їх від поліомієліту. Зробіть щеплення — захистіть свою дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом!

Показова статистика:

В 1 з 4 випадків інфікування поліо, людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль, слабкість у м’язах. 

У меншої частини, у 1–5 із 1000 хворих на поліомієліт,  будуть розвиватися інші, більш серйозні симптоми, спричинені ураженням спинного мозку: відчуття поколювання в ногах; параліч або слабкість в кінцівках.

1 людина з 200 інфікованих залишається паралізованою на все життя. 

5–10 % з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус паралізує дихальні м’язи. Інші інфіковані можуть не мати симптомів узагалі, але все одно здатні передавати хворобу.

Один випадок поліомієліту це вже забагато, адже один випадок в Закарпатті може стати сотнями випадків по всій Україні, і Запорізька область не стане виключенням. Тому вакцинуйте своїх дітей і будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.