вівторок, 4 травня 2021 р.

Всюди буйно квітне слива «Нігра», а також форзиція і луізеанія. На черзі – сакура!

У Токмаці буйним цвітом розквітли декоративні дерева та кущі, висаджені упродовж кількох останніх років. Цьогорік справжнє тепло прийшло лише під кінець квітня. Зате одночасно по місту розквітли цілі гаї. А  токмачани гадають: де і які дерева квітнуть, як вони називаються?

Газета «Наше місто Токмак» і раніше детально розповідала про висаджування різних сортів дерев, про що нам повідомляли комунальники. Днями ми вирішили уточнити, де і які дерева квітнуть. З цим нам допомогла фахівець з благоустрою Ніна Богомол, якій ми дуже вдячні, бо самі б не розібралися.

Отже, найбільш популярна нині на вулицях Токмака – слива розчепірена «Нігра». Її квітучі дерева прикрашають вулицю Шевченка біля пам’ятника Івченку, неподалік офісу ПриватБанку, у школі №2 та напроти школи по інший бік вул.Дружби, у сквері - біля церкви та біля пам’ятника Чорнобильцям. Ці деревовидні кущі або невеликі дерева одні з найбільш ранньоквітучих рослин. Вони досягають висоти 5-7 метрів.

Нині «Нігра» так гарно і рясно розквітла біло-рожевими квітами, що її помилково сприймають за сакуру.

Сакура у нашому місті є, але поки що це тільки дві малопомітні деревини. Вони скромно притулилися неподалік дитячого майданчика біля Алеї закоханих. 

Схоже, для сакури ще недостатньо тепло, у неї тільки-но з’явилися квіти, які втім ще не розкрилися. 

Очевидно, що завдяки травневому потеплінню за кілька днів «японська вишня» на повну розквітне рожево-білим кольором і токмачани зможуть насолодитися красою культового японського дерева.

Зате вже подібним рожево-білим цвітом вкрилися кілька кущів луізеанії. 

Вони розмістилися у кількох місцях скверу біля міського Будинку культури. 

Луізеанію ще називають мигдалем трилопасним. Батьківщиною рослини також є Східна Азія (Китай, Північна Корея). 

Причому, ці кущі сягають двох- і навіть 4-5-метрової висоти, як стверджує Вікіпедія. Уявляєте, яка краса нас очікує за кілька років?!

Ну, а рясний жовтий цвіт у сквері біля МБК – це цілий ряд форзиції. Цікаво, що деякі види цієї рослини ростуть на Балканському півострові (Албанія, Хорватія, Сербія, Македонія), а інші види, знов-таки, у Східній Азії та Примор’ї. Така розірваність ареалу говорить про стародавність цього роду. Кущі форзиції виростають до 1-3-метрової висоти. 

Слід подякувати працівникам комунального підприємства «Контакт» і  фахівцям з благоустрою за ту красу, що ми спостерігаємо у місті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.