четвер, 8 жовтня 2020 р.

Розвінчуємо «фейки» про ковід у Токмаку

В соціальній мережі facebook протягом тривалого часу, під нашими постами про COVID-19, в коментарях з’являється інформація про те, що проблема захворюваності на ковід в місті є надуманою. Не існує ні хвороби, ні хворих – закидають звинувачення редакції «ТокмакІнформБюро» деякі користувачі.

Разом з цим, інша частина населення поширює інформацію про те, що начебто токмацька лікарня не готова до лікування таких пацієнтів.

Ми зустрілися з директором, в народі – головним лікарем, комунального підприємства «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Токмацької міської ради (БЛІЛ) Віталієм Пасєвіним, який не зважаючи на напружений графік своєї роботи погодився надати нам відповідні роз’яснення.

Спершу Віталій Валерійович нам пояснив, що ситуація, яка склалася на Токмаччині з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2,  дійсно критична. 

Місту Токмаку з 05 жовтня подовжено «помаранчеву зону» епідемічної небезпеки, а району - «жовту». 

Наразі в 16-ти з 25-ти адміністративних одиниць нашої області рівень  захворюваності вище, ніж базовий в Україні (Запоріжжя – перевищує в 2,3 рази, Мелітополь - в 3,5 рази, Токмак - в 8,6 разів).

Випадки захворювання, станом на 08.10.2020 року, виявлені у Токмацькому районі  у кількості 279.

Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" повідомляє про чотирьох померлих від ковіду жителів Токмаччини.

З них - два летальних випадки сталося в інфекційному відділенні Токмацької БЛІЛ.

Тому, перебуваючи у відпустці, Віталій Пасєвін постійно знаходиться на робочому місці та координує роботу закладу в цьому напрямку.

Нам відомо, що наша БЛІЛ включена до переліку закладів охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Заздалегідь, ще 23.05.2020 року між Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та БЛІЛ було укладено договір  про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій щодо  надання медичних послуг «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2».

У відповідності до спільного наказу Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації та Державної установи «Запорізькій обласний лабораторний  центр МОЗ України» №629/52 від 15.06.2020 р. «Про  оптимізацію заходів, щодо недопущення занесення і поширення на території Запорізької області випадків COVID-19», Токмацьку БЛІЛ визначено лікарнею Другої хвилі для госпіталізації та лікування хворих з  гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Тобто, поки 100% «не наповнилася» пацієнтами з COVID-19 Пологівська БЛІЛ, Токмацьку не задіяли, через що по місту стали поширюватися чутки про те, що лікарня не готова до прийому хворих, відсутні засоби індивідуального захисту та медичний персонал.

Директор Токмацької БЛІЛ нам відповідально заявив, що інфекційне боксоване відділення КП «Токмацька БЛІЛ» ТМР повністю готове до надання медичної допомоги хворим з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Штат відділення розширений та до нього введені додаткові посади лікарів, в тому числі анестезіологів, медичних сестер та технічного персоналу.

У всіх боксах відділення проведено кисень, відділення додатково забезпечене кисневими концентраторами, десять з яких придбано у цьому році. На днях буде укладено договір про додаткову закупку ще двох таких пристроїв.

На базі відділення організовано дві палати інтенсивної терапії (в народі - реанімації) в  яких встановлені апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Два новеньких ШВЛ придбані у цьому році.

Медичний персонал відділення повністю забезпечений засобами індивідуального захисту: медичні маски, ізоляційні халати, костюми біозахисту, нітрилові рукавички, захисні щитки та окуляри, бахили тощо.

З вересня 2020 року ситуація в місті з захворюванням погіршилася, тому було прийнято рішення про госпіталізацію хворих мешканців міста Токмака та Токмацького району до інфекційного відділення токмацької лікарні.

Протягом вересня 2020 року у відділенні проліковано 25 хворих з гострою респіраторною хворобою  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. 

Для трьох пацієнтів використовувалися  апарати штучної вентиляції легень, 23 хворих, які на сьогодні перебувають на стаціонарному лікуванні, кисневозалежні, у зв’язку з великою площею ушкодження їх легень. 

Користуючись нагодою Віталій Валерійович Пасєвін висловлює слова подяки усьому медичному та іншому персоналу лікарні, які надають допомогу з гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Усі медичні працівники, які працювали з хворими, отримали доплати до заробітної плати у розмірі до 300 %.

Не могли ми не поцікавитися у головно лікаря міста питанням: «Як  лікується коронавірус?»

Виявляється, з його слів, що ліки від коронавірусу є симптоматичними, тобто вони не діють на сам вірус, а лише допомагають організмові подолати прояви хвороби і в такий спосіб організм, його імунна система може виявитися здатною впоратися з хворобою.

Лікують коронавірусну інфекцію, як і решту гострих респіраторних вірусних інфекцій, приділяючи особливу увагу запобіганню розвитку гострої вірусної пневмонії.

Наостанок нашої зустрічі Віталій Пасєвін зазначив, що  для того щоб уберегти себе та своїх близьких від інфікування COVID-19, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій:

- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);

- регулярно мити руки з милом – ретельно, до однієї хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;

 - при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;

- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;

- користуватися деззасобами, провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;

- правильно використовувати (носити) медичні маски;

- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;

- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця, а от  правильно приготовані страви з м`яса та яєць можна безпечно вживати.

Окрім медичних працівників, медичну маску слід носити:

- у випадку, якщо ви доглядаєте за людиною з підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19;

- якщо у вас респіраторні симптоми або підтверджене захворювання на COVID-19;

- у місцях великого скупчення людей, якщо немає можливості дотримуватись фізичного дистанціювання та за вимогою органів влади.

При відчутті симптомів хвороби, радить Віталій Валерійович Пасєвін, не займайтеся самолікуванням і одразу звертайтеся до сімейного лікаря та будьте здорові!

Від редакції: Станом на 21:00 годину 08 жовтня 2020 року на офіційному сайті Токмацької міської ради відсутня будь яка інформація стосовно ситуації, що склалася у місті Токмаку з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Редакція висловлює щирі співчуття родичам та близьким померлих …

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.