пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

Звернення до правоохоронних органів Запорізької області стосовно порушення у Токмаку статті 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

На передвиборчих рекламних площах міста Токмака одним з кандидатів на посаду голови Токмацької територіальної громади, на мій погляд, порушено норму статті 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Протизаконно
Справа в тому, що16 січня 2020 року набула чинності частина «закону про мову» у рекламній політиці.

Реклама на телебаченні, радіо, та у пресі має бути українською мовою.

Дана норма поширюється і на Інтернет, включаючи банери, контекстну рекламу, ролики на YouTube, соцмережі та рекламні розсилки.

Які винятки?

Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на одній або декількох офіційних мовах Європейського Союзу, можуть розміщувати рекламу на офіційних мовах ЄС, паралельно з українською.

Друковані ЗМІ, які видаються на одній з офіційних мов Європейського Союзу, можуть розміщувати рекламу на мові, на якій виходить саме видання. Нагадаємо, англійська та французька входять до офіційних мов ЄС, російська - ні.

Законно
Відповідальність.

Спочатку порушник отримає попередження від Уповноваженого із захисту державної мови. За порушення закону про застосування української в освіті, науці, культурі, книговиданні, електронних інформаційних системах, публічних заходах, рекламі – від 3 400₴ до 5 100₴. Повторне порушення коштуватиме 500-700 неоподатковуваних мінімумів (від 8500₴ до 11 900₴).

На підставі зазначеного прошу правоохоронні органи встановити винного та притягнути його до відповідальності.

Оновлено: 18:00.

Щойно автора відвідали співробітники Токмацького відділення поліції Пологівського відділу НПУ.

Складено відповідні матеріали, чекаємо на вирішення питання…

Правоохоронцям дякую за оперативність.

Оновлено 23.10.2020: Місцева поліція вважає, що можливо і порушив міський голова мовне законодавство під час передвиборної агітації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.