вівторок, 20 жовтня 2020 р.

Чи потраплять маломобільні виборці на виборчі дільниці Токмака

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Це буде перше голосування за новими правилами з використанням нового бюлетеня.

Новий виборчий кодекс містить, зокрема, зміни у голосуванні для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Які виборчі нововведення стосуються інклюзивності, а які питання залишилися невирішеними?

Серед найпозитивніших аспектів прийнятого Кодексу – це врегулювання питань доступності приміщень для голосування та виборчих комісій. У Кодексі прямо передбачено обов’язок органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування надати доступні для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення приміщення для проведення виборів.

У новому кодексі розширилося коло осіб, на яких поширюється норма щодо інклюзивності. Це пов’язано з тим, що до маломобільних груп населення належать, крім осіб з інвалідністю, також люди літнього віку, вагітні жінки, батьки з дітьми у візочках та інші особи, які не можуть самостійно пересуватися або їм важко це робити.

Якщо можливості повністю пристосувати приміщення для потреб маломобільних груп населення немає, то органи місцевого самоврядування мусять забезпечити «безперешкодний доступ зазначених осіб до таких приміщень». Про що саме йдеться, не уточнюється, що може призвести до невиконання норми.

Нагадаємо, що у Токмаку є три таких виборчих дільниці, що знаходяться на другому поверсі.

Це приміщення в колишньому "ДОСААФ", "АТП-07113" та "Нафтобазі".

Як будуть туди потрапляти зазначені вище категорії виборців - дізнаємось згодом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.