неділя, 7 листопада 2021 р.

На Запоріжжі стартувала кампанія з імунізації диких тварин проти сказу

У Запорізькій області розпочалася планова осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків АН-2. 

Під час кампанії буде оброблена площа області, за винятком населених пунктів і великих водних просторів та територій, які  підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM). При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак" виробництва ТОВ «Укрветпромпостач», - повідомляє Держпродспоживслужба області.

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині - желеподібна капсула з вакциною проти сказу.  

Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не виділяє вакцинний вірус зі слиною.     

Приманка є безпечною для людей та тварин,  екології та використовується на території України більше трьох років.

Головне управління    Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертається до жителів області з проханням: у разі виявлення приманок не брати їх руками і не переміщувати з місць розкладання.

Довідково:

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  без лікування завжди закінчується   смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин є одним із ефективних заходів боротьби зі сказом і забезпечує покращення епізоотичної ситуації, що підтверджує досвід країн західної і центральної Європи. З 1985 року під егідою ВООЗ та МЕБ при фінансовій підтримці Європейського союзу розпочалися широкомасштабні кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу в Європі. Проведення цього заходу стало надзвичайно ефективним і привело до  поліпшення епізоотичної ситуації в країнах Західної та Центральної Європи і переміщення центру епізоотії в Східну Європу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.