вівторок, 6 липня 2021 р.

До Івана Купала на Токмаччині буде два свята

6 липня - традиційне народне свято Івана Купала. І на Токмаччині знову планують широко відзначити купальські свята. Причому, двічі! 9 липня у Токмаці у так званому «чапаєвському парку» відбудеться свято Івана Купала. А традиційний XIII фестиваль «Срібна Купальська роса» - 10 липня у Молочанську на березі Молочної (як їхати на Виноградне). 

Нагадаємо, що відродження традицій народних купальських обрядів ще у 2002 році ініціювала Жовтневий сільський голова Наталія Антипенко, їх проводили на рівні сільських клубів. 

2007 року вперше відбулося загальнорайонне купальське свято у Очеретуватому. Тоді й надалі його організатором стала керівниця районного відділу культури Єлизавета Савон, а колишній директор табору Микола Савон (який, на жаль, рано пішов у засвітити) став і довгий час залишався натхненником купальського святкування. 

З 2008 року свято переїхало на берег ставка «Батьківщини», що на Чунгулі. І то вже був регіональний фестиваль «Срібна Купальська роса». У 2014-му, після того, як ставок висох та заріс, фестиваль провели у Балковому, а з 2015-го по 2019-й він отаборився у Кутузівці і набув статус обласного. Минулого року через карантинні вимоги фестиваль не відбувся. 

Сьогодні ж ми маємо Токмацьку і Молочанську громади, кожна з яких організовує святкування. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.