четвер, 28 січня 2021 р.

Токмак наразі не отримає грошей з обласного екологічного фонду. Причина у відсутності комунікації

27 січня члени постійної комісії Запорізької обласної ради з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування – Олександр Білий, Людмила Желєва, Олексій Кравчун, Валерія Матвієнко (на фото в центрі), Микола Пастушенко, Сергій Путря  під головуванням Ігоря Чумаченка налагодили контакт із багатьма представниками територій і визначили екологічні пріоритети в роботі на 2021 рік, повідомляє Відділ комунікацій Запорізької обласної ради.

Постійна комісія Запорізької обласної ради з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування, за пропозицією  депутата від «Батьківщини» Валерії Матвієнко, доручила розробити обласній державній адміністрації регіональний план системи управління відходами.

Йдеться про комплекс заходів, спрямованих на вирішення проблеми заповнення та стану полігонів твердих побутових відходів розташованих  на території Запорізької області.  Багато з них вже вичерпали свій проєктний ресурс.

Регіональний план передбачає створення на полігонах ТПВ спеціальних сортувальних ліній, на яких сміття розділятиметься, після чого відправлятиметься на окремі спеціалізовані полігони або на переробку.

«Токмак, Чернігівка, Василівка, Молочанськ – ці, та чимало інших населених пунктів Запорізької області  в недалекому майбутньому можуть залишитись без полігонів. Тож вирішення питання утилізації сміття, на сьогодні стоїть вкрай гостро. Запорізькому регіону конче необхідні сміттєсортувальні  та сміттєпереробні лінії на полігонах ТПВ. І саме їх поява регулюватиметься регіональним планом, який наша комісія доручила розробити обласній виконавчій владі», - зазначила Валерія Матвієнко.

Також до розгляду комісії, зокрема, були представлені питання про виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на природоохоронні заходи КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, на природоохоронний захід стосовно ремонту самопливної каналізаційної мережі від ГКНС до ОС с. Велика Криниця під дорогою на с. Лугове та на капітальний ремонт трубопроводів Степногірської ГКНС. Як зазначили запрошені на засідання комісії представники Запорізької ОДА, не всі з представлених заходів можуть бути профінансовані за рахунок екологічного фонду. Деякі з них не відповідають Постанові Кабінету Міністрів, яка не передбачає фінансування капітальних ремонтів і реконструкцій об’єктів за рахунок екологічних фондів. За офіційними даними, на сьогодні вже надійшло запитів на природоохоронні заходи на суму, яка перевищує 700 млн грн. При цьому розмір екофонду Запорізької області в 2021 році (за попередніми розрахунками) – 104 млн грн. Тож, депутати були змушені зняти ці питання до з’ясування деталей.
  

Токмак не отримав нічого.

Як повідомив депутат облради Аскад Ашурбеков 28 січня 2021 р. у своєму виступі перед депутатами Токмацької міської ради - під час роботи обласної «екологічної» комісії на їх робочому столі жодного екологічного проєкту від Токмака не було як і представника від міста.

Відомо, що в обласній раді ми маємо чотири депутата від Токмака, а це не поганий розклад сил і конфігурацій, впевнений пан Аскад і якщо немає ініціативи «знизу» то обласні депутати безсилі.

«Ставте нам завдання і ми будемо лобіювати інтереси громади», - зазначив Аскад Ашурбеков.

На таку заяву відреагував міський голова Ігор Котелевський, який повідомив, що за три останніх роки місто залучило з екологічного фонду 100 млн грн. Є ще «неосвоєні» проєкти на 80 млн грн. і те, що ці проєкти лежать в облраді «під сукном», то це недопрацювання саме обласних депутатів.

Це вина не міської влади, це наша загальна вина, сказав Аскад Ашурбеков і додав, що «Сонце не обертається навкруги Токмака».

В кінці виступу Аскада Ашурбекова «сторони» визнали відсутність належної комунікації між обласними депутатами і міською владою і заявили про необхідність термінового виправлення ситуації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.