вівторок, 2 лютого 2021 р.

Кримінальну відповідальність за вчинення злочинів проти журналістів посилено

Ухвалення відповідного законопроекту №3633 у другому читанні і в цілому на пленарному засіданні 2 лютого підтримав 341 народний депутат.

Зазначений законопроект пропонує викласти в новій редакції ч.4 ст.345-1 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо журналіста).

Оновлені положення кодексу передбачають кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на 7-14 років за погрозу вбивством, насильством, знищенням або пошкодженням майна журналіста, його близьким родичам або членам сім'ї, умисне нанесення їм побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою.

Також автори документа пропонують збільшити санкції в ст.171 Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, якими він користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю, незаконну відмову в доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень, а також будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності тягне за собою штраф у 500-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-17000 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків, або переслідування журналіста у зв'язку з його законною діяльністю пропонується карати штрафом в 1-2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тис. Грн), або арештом на строк до півроку, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Ці ж дії, вчинені службовою особою з використанням службового становища або за попередньою змовою групою осіб, можуть спричинити штраф в 2-3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-51 тис. Грн) або обмеження волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.