пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

Літаки, власна FM радіостанція – таке може бути і у Токмаці

5 лютого, зранку,  делегація токмачан у складі депутатів Токмацької міської ради від всіх політичних партій, активістів, разом з депутатом облради Аскадом Ашурбековим, що організував цю зустріч, відвідала Веселівську селищну територіальну громаду з метою «подивитись на досвід» господарювання у цій громаді.

Веселівська селищна об’єднана територіальна громада була утворена восени 2015 року. Вона об’єдналась навколо селища Веселого за 48 кілометрів від Мелітополя.

За три роки існування громади її бюджет збільшився більш ніж втричі: від близько 25 млн грн. 2015 року до понад 80 млн грн. 2018 року.

Нам було цікаво – де громада бере кошти?

Якщо коротко, то мешканці Веселівської  територіальної громади не бояться бути активними, пропонувати співпрацю та втілювати експериментальні проєкти:

- На місці закинутого сміттєзвалища тут побудували сонячну електростанцію;

- У Веселому відкрився Центр надання адміністративних послуг, який допомогли модернізувати шведські експерти;

- Громада купила і використовує першу в Україні мобільну лінію сортування відходів;

- Школярі мають змогу вирощувати овочі у шкільних теплицях, вчитися керувати громадою за допомогою настільних ігор та записувати власні передачі для місцевого радіо. Так, так – громада має власну FM радіостанцію, яка користується великим попитом у слухачів.

На території ОТГ, в селі Широке, працює ТОВ «ХіАТ» — підприємство, де виробляють літаки та навчають майбутніх пілотів з усього світу. Вартість навчання - близько $12 000.

Підприємець Василь Кірєєв створив у Веселому компанію «Азов Авто Ательє», що вручну збирає репліки відомих моделей британської автопромисловості 1950-х рр. — Lotus Super Seven і Shelby Cobra.

Серед пріоритетів — розвиток малого бізнесу. Громада робить так, щоб кожен знайшов собі місце.

У Веселому працює і планує розширюватись завод із виготовлення сухого знежиреного молока.

Веселівська громада створила комунальне підприємство, де виготовляють асфальтобетонну суміш для ремонту доріг та тротуарну плитку. Цю плитку викладають біля шкіл, дитячих садків та інших приміщень. В усіх селах громади вже проклали близько 20 км тротуарних доріжок.

У березні 2018 року на околиці Веселого запрацювала сонячна електростанція «Солар Парк Веселе». Її збудували на території великого звалища, закинутого ще з 90-х років на території колишнього консервного заводу. Три мільйони гривень підприємцю довелось вкласти тільки у підготовку земельної ділянки під майбутнє будівництво. Від станції в бюджет громади наразі «заходить» близько 600 000 гривень на рік у вигляді плати за оренду землі. Станція потужністю 16 МВт має 800 стаціонарних столів, на кожному — 72 панелі.

У 2019 році у Веселівській громаді почала працювати перша в Україні мобільна лінія для сортування твердих відходів. Станцію, обладнання якої розміщене в автопричепі, придбали на державну субвенцію та грантові кошти. За допомогою такої станції громада сортує відходи з місцевих полігонів та стихійних звалищ.

У Веселівській школі № 1, що має біотехнологічний профіль, від 2016 року з’явилося вже дві теплиці. Овочі, вирощені учнями у теплицях під керівництвом майстрів, йдуть на кухню шкільної їдальні, а квіти — на прикрашання школи та інших громадських місць селища.

У лютому 2018 року у Веселому відкрився сучасний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), що обслуговує весь район - 22 тисячі населення. Допомогу в модернізації ЦНАПу надала Програма «U-LEAD з Європою». До переоснащення тут працювали 4 спеціалісти, які надавали 30 послуг, а тепер 12 фахівців надає 111 послуг.

Веселівська громада має центральну бібліотеку для дорослих і бібліотеку для дітей, а також п’ять сільських бібліотечних філій. У приміщенні центральної бібліотеки діє також молодіжний хаб «PLATFORMA», обладнаний меблями, комп’ютером, мультимедійною дошкою та фліпчартом для освітніх і розважальних активностей.

З весни 2018 року на частоті радіо «Промінь» щоденно протягом 4-х годин мовить радіо громади «Веселе FM» (Дальність покриття сигналом – 40 км.). Ведучі готують для всіх населених пунктів громади місцеві новини, молодіжні передачі, рубрику оголошень та привітань, а також історії про мешканців, що розбудовують громаду.

Наостанок. Транспорт – у селищі працюють комунальні маршрутки, між селами – приватні.

Спорт – власного палацу спорту селище не має, є ДЮСШ, але трохи замала для майже 200 спортсменів, що там тренуються. Роздягальні охайні з гарячою водою (бойлери), туалет, вибачте, з туалетним папером.

Культура – великий будинок культури у центрі на майже 500 місць. Всі приміщення, навіть глядацька зала, теплі, опалення – природній газ. Заклад культури забезпечений найсучаснішою апаратурою, зі слів керівника. Ціна квитка: 25 – 50 грн. Наразі, у зв’язку з карантинними обмеженнями, працюють в режимі online.

В цьому році заплановано будівництво літнього кінотеатру…

Коротко – у мене все.

Про що не повідомив – учасники заходу напишуть у коментарях.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.