пʼятниця, 11 червня 2021 р.

Чому осипається листя з плодових дерев?

Чергова природна аномалія спостерігається нині – з плодових дерев, особливо з абрикосів, почало осипатися листя. Листопад спостерігається і на деяких декоративних деревах.

Цю ситуацію обговорюють токмачани у соцмережах, публікуючи фотографії несподіваного літнього листопаду. А у сусідньому Василівському районі заговорили про викиди з атомної станції.

Експерти для Телеканалу TV5 пояснили це явище моноліозом — грибковим захворюванням плодових дерев. Таке явище  періодично виникає, та цього року для його розвитку та розповсюдження сприятливі умови, зокрема, дощі.

“Це і підвищена вологість, і також у нас пізні весняні паморозки були у цьому році і це сприяло розмноженню багатьох збудників, в першу чергу, це грибкові захворювання різні і також бактеріальні захворювання. Це призвело до пошкодження навіть здорових дерев, це призвело, до некрозів, тобто відмирання тканин і в подальшому, ось ми спостерігаємо опадання листків”, – зазначила доцент кафедри генетики та рослинних ресурсів біологічного факультету ЗНУ Ірина Приступа.

У першу чергу, страждають кісточкові породи дерев — абрикоси та персики. У меншій мірі – вишня, слива, черешня. На урожайність це також вплине, кажуть фахівці. Адже листки забезпечують рослину органічними речовинами. Крім того, грибкові захворювання дерев, окрім листя, вражають і безпосередньо самі плоди.

Втім, запобігти таким пошкодженням – можна. В першу чергу, за допомогою спеціальних препаратів для рослин.

“Фунгіциди, так звані. Протигрибкові, якими можна оприскувати дерева, але ви розумієте, що в умовах міста цього робити не можна, це отрута, це хімікати. Але на присадибних ділянках люди, звичайно, обробляють. Ну, знову таки, після кожного дощу потрібно обробляти знову”, – порадила  Ірина Приступа.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.