середа, 2 листопада 2022 р.

Є проєкт, який сприятиме відшкодуванню шкоди громадам за рахунок майна росії та її пособників

Проєкт «Юридичні Сили України» спрямований на створення правового механізму для територіальних громад та інших спільнот з відшкодування шкоди від російської агресії за рахунок російського майна та її пособників.

Про це заявила голова проєкту «Юридичні Сили України» БФ «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії», Наталія Целовальніченко під час пресконференції в УКМЦ, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вибудували такий правовий механізм, який дозволяє великим спільнотам України, в першу чергу територіальним громадам, відновити свої права на відшкодування завданої внаслідок агресії російської федерації шкоди саме за рахунок майна росії та її пособників», - сказала Целовальніченко.

Вона зауважила, що раніше був підхід відшкодовувати компенсації за рахунок бюджету України та за рахунок донорських коштів. При цьому не порушувалося питання, що потрібно покарати агресора.

«Агресора слід покарати не тільки у міжнародному кримінальному суді або трибуналі, а покарати саме шляхом притягнення до цивільно-правові відповідальності. Адже гроші агресора є паливом цієї війни. Тому ми вважаємо, що дуже важливим напрямком захисту України є правова відсіч, яка спрямована на те, щоб майно агресора було передано саме потерпілим внаслідок війни особам. Наш громадський проект спрямований на допомогу державі і громадам, на правову відсіч агресору», - наголосила правозахисниця.

Вона зазначила, що від 14 квітня 2022-го року є рішення Верховного суду України, яке встановило, що більше міжнародний юрисдикційний імунітет для росії в Україні не діє, бо ця держава здійснила акт агресії, порушила статут ООН.

«Це відкриває нам шлях позиватися проти росії в українських судах. Наша методика дозволяє виконати рішення суду і притягнути в якості відповідача разом з росією і її пособників, зокрема Януковича, інших пособників, яких встановила вже держава Україна. Ці пособники мають майно в Україні. Тобто наша перша мета передати це майно на відшкодування завданої шкоди для потерпілих осіб. Такими потерпілими особами перш за все є територіальні громади, а також юридичні та фізичні особи в Україні», - сказала Наталія Целовальніченко.

Вона презентувала обґрунтування та алгоритм дій територіальних громад, від підписання угоди про співпрацю, складання адвокатського клопотання до СБУ про статус потерпілої особи для громади, до роботи щодо обґрунтування завданої шкоди, проведення експертиз та підготовки документів для суду.

Саме цим і опікується проєкт «Юридичні Сили України», спрямований на створення правового механізму для територіальних громад та інших спільнот з відшкодування шкоди від російської агресії за рахунок російського майна та її пособників.

Віталій Голод  (За матеріалами Укрінформу).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.