понеділок, 17 січня 2022 р.

Токмак: Вісім випадків шахрайства за пів місяця, тисячі гривень за фіктивні дрова...

У період з 12 по 17 січня 2022 року на території Пологівського району (відділу поліції та відділень поліції № 1, 2, 3, 4) зареєстровано 448 звернень та повідомлень громадян, з них 65 мають ознаки кримінальних правопорушень, відомості за якими внесені до Єдиного Реєстру Досудових Розслідувань, з них внесено 14 крадіжок, 8 спричинення тілесних ушкоджень, 5 злочинів у  сфері обігу наркотичних засобів, 6  шахрайств та інші. Про це повідомляє Пологівський районний відділ поліції.

Крім цього складено  176 адміністративних протоколв, а саме по лінії Безпеки Дорожнього Руху – 144,  по лінії забезпечення публічної безпеки та порядку 32  адміністративних протоколи. З них 6 адміністративних протоколи за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, 7 протоколів на кривдників за вчинення насилля в сім’ї.

А Токмак "прославився" шахрайствами. У період з 1 січня  по 17 січня відділенням поліції № 3 (м. Токмак ) Пологівського  районного відділу поліції відкрито 8 кримінальних проваджень за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Злочинцям вдалось ошукати потерпілих на десятки тисяч гривень.  

Так, 13 та 16 січня до відділення поліції № 3 (м. Токмак ) із заявами  звертались мешканці  м. Токмак, м. Молочанськ, с. Виноградне та повідомляли  про те, що невідомі особи під приводом продажу дров для опалювання  на одному з Інтернет-сервісів оголошень через мережу «Фейсбук», або потерпілі телефонували  за номерами телефонів, реклама, яких перебувала на квитанціях за оплату електропостачання, шахрайським шляхом заволоділи грошима заявників в сумі 4000 грн, 1750 грн. та 4800 гривень. Замовники деревини перераховували грошові кошти на банківські рахунки вказані «представниками».

Інші потерпілі у схожих ситуаціях під час купівлі товарів в Інтернет-мережі втратили від 1 до 10 тисяч гривень. 

Працівники поліції звертаються до мешканців  з проханням не втрачати пильність.

1.  Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в Інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах. Завжди переконуйтесь в тому, що в адресі сайту немає помилок, а всі адреси і контакти збігаються з інформацією в інших джерелах.

2.  Не робити передплату в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

3.  Якщо на електронній дошці оголошень ви знайшли потрібну вам річ за дуже привабливою ціною, не поспішайте з покупкою. Треба обов’язково перевірити фото на відсутність дублювання (можна скористуватися пошуком за зображенням  від Google та перевірити чи не використовувались фото раніше в оголошеннях чи інших ресурсах, якщо продавець стверджує, що фото товару зроблені ним власноруч, а ви знайшли їх в оголошені іншого користувача – швидше за все вас намагаються ошукати), перевірити номер мобільного телефону (перевірити телефонний номер продавця в пошуковому сервісі Google, де можна знайти інформацію про нього). 

Якщо ви стали жертвою шахраїв, перше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером «102» або зверніться до найближчого територіального  відділу поліції із заявою.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.