понеділок, 27 лютого 2023 р.

Освітяни готуються до підсумкового тестування та вступної кампанії

23 лютого Верховна Рада України прийняла урядовий проєкт  Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». Відповідно до нього здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, будуть звільнені від складання ДПА. При цьому прийом до закладів фахової передвищої та вищої освіти на навчання  буде організовано за особливими порядками і в 2023 році.

У ЗОДА відбулася нарада за участю очільників районних та місцевих військових адміністрацій, на якій говорили про національний мультипредметний тест та підготовку до вступної кампанії до закладів вищої освіти.

Зокрема, участь взяли представники освітянської галузі Токмацької та Молочанської громад.

Директорка Департаменту освіти і науки Людмила Бухаріна розповіла, що Тимчасові екзаменаційні центри для проведення іспиту створять не лише в Україні, а й у деяких країнах за кордоном. Там процедура проведення тестування буде аналогічною із процедурою в Україні. Як і в минулому році, тестування на тимчасово окупованих територіях проводитися не буде, аби не наражати учасників освітнього процесу на небезпеку.

Також Людмила Бухаріна розповіла, що цьогоріч національний мультипредметний тест буде складатися з двох обов’язкових предметів (українська мова та математика) та одного предмету на вибір (історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика).

Алгоритм дуже схожий на минулорічний. Відмінність полягає в тому, що минулого року всі три предмети НМТ були обов’язковими, а цьогоріч вступники обиратимуть третій самостійно. Третій предмет буде універсальним, тобто вступник зможе подавати документи для вступу на будь-яку спеціальність. Але коефіцієнт предмета буде більш вагомим, якщо дисципліна буде відображати зміст і сутність спеціальності. Тобто, якщо випускник обирає медичний напрям підготовки, то більшої ваги набуватиме біологія або хімія, а якщо гуманітарний, то історія.

Як повідомляє Департамент культури та інформаційної політики, реєстрація на національний мультипредметний тест відбудеться у квітні, підтвердити та здійснити остаточний вибір місця проходження тесту випускники  зможуть у травні.

Основна сесія НМТ – червень, додаткова сесія – червень-липень. Тривалість тесту - 180 хвилин.

Зазначається, що вступна кампанія пройде з липня по серпень. Вступники з тимчасово окупованих територій матимуть змогу вступити до закладів вищої освіти без НМТ.

Також тимчасові екзаменаційні центри створять у деяких країнах за кордоном.

Будь-який вибірковий предмет можна використовувати на будь-яку спеціальність. На творчі спеціальності буде потрібен НМТ плюс творчий конкурс.

Варто додати, що для вступу у 2023 році можна використовувати НМТ-2023, 2022 та ЗНО-2021, 2020. Середній бал атестату та сільський коефіцієнт не будуть використовувати. Вступники зможуть подавати до 20 заяв, при цьому не більше 5 заяв на бюджет. Конкурсний бал на бюджет - не менше 130.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.