неділя, 5 лютого 2023 р.

На Запоріжжі колаборанти не уникнуть суду

З початку повномасштабної війни СБУ оголосила про підозру за колабораціонізм майже тисячі осіб. Серед них є колишні депутати, чиновники, освітяни, працівники інфраструктури.

Відомо, що у Запоріжжі було затримано президента АТ «Мотор Січ» та начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства. За даними слідства, посадовці налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до рф.

Крім цього СБУ повідомляла про підозру колишньому нардепу-регіоналу Євгену Балицькому, який на початку захоплення частини Запорізької області добровільно перейшов на бік ворога. За це росіяни його призначили очільником місцевої окупаційної адміністрації. Перебуваючи на «посаді» гауляйтер виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

Серед колаборантів чимало й освітян. Нагадаємо, що Служба безпеки викрила двох токмацьких педагогів (колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця), які змушували вчителів переходити на бік окупантів. Вони добровільно вступили до створеного агресором «департамента образования» у Токмаці, сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти, закликали вчителів повертатися на «робочі місця» і викладати навчальну програму за російськими підручниками і прокремлівськими методичками. Також вони організовували збори, де публічно агітували за підтримку країни-агресора та виправдовували її злочини. У разі переходу на бік ворога «гарантували» виплату російських «зарплат» і лояльне ставлення місцевого «районо». Наразі зловмисниці переховуються від правосуддя на захопленій території.

А у Мелітополі викрито очільницю створеного окупантами місцевого «минобразования рф». Після «призначення» вона «передала» міські школи під казарми росгвардії. У подальшому ворог використовував їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань.

Інша освітянка, колишня асистентка вчителя з Мелітополя, погодилась на пропозицію співробітників фсб рф, щодо збору інформації про учасників АТО/ООС, військовослужбовців ЗСУ, а також проукраїнськи налаштованих громадян, що чинять активний спротив окупаційній владі. За це вона була призначена на посаду начальника відділу освіти Мелітопольського району. 

Паралельно Державне бюро розслідувань завершило розслідування стосовно керівника рибоохоронного патруля з Бердянська. Як з’ясувалося, він добровільно перейшов на бік ворога та наполегливо схиляв до цього колег, допомагав окупаційній владі у створенні окупаційної структури «отдел охраны окружающей среды и природных ресурсов администрации города Бердянск», який і очолив. Також зрадник передав агресорам у користування флот управління, ділився інформацією щодо розташування військової техніки ЗСУ, «світився» у матеріалах пропагандистських ЗМІ. Обвинувальний акт щодо нього направлено до суду.

А на звільнених територіях вже відбуваються суди по колаборантських справах.

Так, на Херсонщині суд виніс вирок за організацію псевдореферендуму у Бериславському районі. Організаторкою була колишня членкиня місцевої «избирательной комиссии», створеної агресором під час тимчасової окупації території, мешканка селища Новоолександрівка Бериславського району, яка на початку повномасштабного вторгнення підтримала російських загарбників. Після захоплення населеного пункту вона добровільно вступила до лав місцевої окупаційної адміністрації, де виконувала завдання москви щодо організації та проведення незаконного референдуму на окупованій Херсонщині. Для цього зловмисниця формувала так звані «реєстри виборців» на території району, закликала людей прийти на «дільниці» і «проголосувати» на користь країни-агресора. Вона особисто обходила приватні домоволодіння і вимагала від людей поставити потрібну «відмітку в бюлетенях».

Після звільнення району співробітники СБУ затримали колаборантку. Відтак, за інформацією Служби, суд визнав її винною за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їй покарання у вигляді 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом, строком на 10 років.

Водночас у Херсоні затримали колаборанта з «мвд рф», який намагався втекти на тимчасово окупований берег міста. Зловмисником виявився колишній посадовець розформованої державної автомобільної інспекції, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників, добровільно пішов на співпрацю з ворогом і отримав посаду «главного управления министерства внутренних дел Херсонской области». В окупаційному органі його призначили «инспектором батальона патрульно-постовой службы». Після цього він «ніс службу» із вогнепальною зброєю та відповідним «посвідченням» російського зразка. На цій «посаді» він разом з окупантами здійснював «рейди» по території міста для виявлення учасників руху опору. Під час таких «облав» рашисти незаконно затримували громадян, розграбовували їхні оселі та відвозили потерпілих до місцевої катівні.

Після звільнення Херсона колаборант намагався втекти на лівий берег Дніпра, щоб уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали його, попередивши втечу до тимчасово окупованої частини регіону. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Наразі суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Колаборанту загрожує покарання до 15 років ув’язнення.

Очевидно, що суд чекає на всіх, хто співпрацював з окупантами.

Підготував Віталій Голод.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.