понеділок, 27 лютого 2023 р.

Освітяни готуються до підсумкового тестування та вступної кампанії

23 лютого Верховна Рада України прийняла урядовий проєкт  Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». Відповідно до нього здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, будуть звільнені від складання ДПА. При цьому прийом до закладів фахової передвищої та вищої освіти на навчання  буде організовано за особливими порядками і в 2023 році.

У ЗОДА відбулася нарада за участю очільників районних та місцевих військових адміністрацій, на якій говорили про національний мультипредметний тест та підготовку до вступної кампанії до закладів вищої освіти.

Зокрема, участь взяли представники освітянської галузі Токмацької та Молочанської громад.

Директорка Департаменту освіти і науки Людмила Бухаріна розповіла, що Тимчасові екзаменаційні центри для проведення іспиту створять не лише в Україні, а й у деяких країнах за кордоном. Там процедура проведення тестування буде аналогічною із процедурою в Україні. Як і в минулому році, тестування на тимчасово окупованих територіях проводитися не буде, аби не наражати учасників освітнього процесу на небезпеку.

Також Людмила Бухаріна розповіла, що цьогоріч національний мультипредметний тест буде складатися з двох обов’язкових предметів (українська мова та математика) та одного предмету на вибір (історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика).

Алгоритм дуже схожий на минулорічний. Відмінність полягає в тому, що минулого року всі три предмети НМТ були обов’язковими, а цьогоріч вступники обиратимуть третій самостійно. Третій предмет буде універсальним, тобто вступник зможе подавати документи для вступу на будь-яку спеціальність. Але коефіцієнт предмета буде більш вагомим, якщо дисципліна буде відображати зміст і сутність спеціальності. Тобто, якщо випускник обирає медичний напрям підготовки, то більшої ваги набуватиме біологія або хімія, а якщо гуманітарний, то історія.

Як повідомляє Департамент культури та інформаційної політики, реєстрація на національний мультипредметний тест відбудеться у квітні, підтвердити та здійснити остаточний вибір місця проходження тесту випускники  зможуть у травні.

Основна сесія НМТ – червень, додаткова сесія – червень-липень. Тривалість тесту - 180 хвилин.

Зазначається, що вступна кампанія пройде з липня по серпень. Вступники з тимчасово окупованих територій матимуть змогу вступити до закладів вищої освіти без НМТ.

Також тимчасові екзаменаційні центри створять у деяких країнах за кордоном.

Будь-який вибірковий предмет можна використовувати на будь-яку спеціальність. На творчі спеціальності буде потрібен НМТ плюс творчий конкурс.

Варто додати, що для вступу у 2023 році можна використовувати НМТ-2023, 2022 та ЗНО-2021, 2020. Середній бал атестату та сільський коефіцієнт не будуть використовувати. Вступники зможуть подавати до 20 заяв, при цьому не більше 5 заяв на бюджет. Конкурсний бал на бюджет - не менше 130.



пʼятниця, 24 лютого 2023 р.

Начальник ЗОВА відвідав Простір Єдності Пологівського району у Запоріжжі

Керівник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко відвідав Простір Єдності Пологівського району та проконтролював роботу гуманітарного хабу “Допомога поруч” для внутрішньо переміщених осіб, які змогли евакуюватися до Запоріжжя з Пологівського району. 

Під час візиту керівник області поспілкувався з працівниками Простору Єдності, а також провів окрему зустріч з головами територіальних громад, де обговорили низку нагальних питань.

Зазначимо, що на сьогодні послугами Пологівського хабу вже скористалися понад 17 тисяч сімей. Робота організована відповідно до територіального принципу: 15 територіальних громад здійснюють прийом громадян. Також для внутрішньо переміщених осіб працюють спеціалісти Управління соціального захисту населення Пологівської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей району, Пологівська районна філія Запорізького обласного центру зайнятості, Управління Пенсійного Фонду, Благодійна організація  “Право на захист”, фахівці Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та лікарі комунального неприбуткового підприємства “Оріхівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування”.

Начальник Пологівської районної військової адміністрації Артур Крупський зазначив, що насамперед тут надається допомога консультаційного плану, запис на отримання продовольчих наборів та гуманітарної допомоги. Внутрішньо переміщені особи можуть отримати широкий спектр медичних послуг, правову, соціальну та психологічну підтримку. Таким чином  створюються умови для постійного контакту керівників територій із громадянами, які проживають на теренах Запорізького району.

Активну підтримку вимушеним переселенцям також надають закордонні партнери: понад 14 тисяч вихідців з району отримали фінансову допомогу від різних міжнародних організацій.

Крім цього, на базі Простору Єдності релоковано Пологівську районну організацію Товариство Червоного Хреста України, яка надає людям потрібну допомогу.

- Ми вдосконалюємо нашу роботу та активно плануємо наші дії на період деокупації, управлінські рішення та подальше фінансування заходів. Продовжуємо фіксувати руйнування об’єктів критичної інфраструктури комунальної сфери та житлового фонду. Крім цього, здійснюємо постійний моніторинг законності, правопорядку та порушення прав людей на тимчасово окупованих територіях, - наголосив Артур Крупський.

Начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко зауважив, що для забезпечення життєдіяльності району в умовах воєнного стану незабаром відбудуться кадрові зміни.

- Що стосується призначення голів військових адміністрацій у громадах району, частину пропозицій вже подано на розгляд до Офісу Президента. Маю надію, що найближчим часом будуть прийняті відповідні рішення. На загал, дякую вам за роботу. На жаль, сьогодні надскладний час, і наша згуртованість сьогодні дозволить після деокупації оперативно відновити територію Пологівського району. Віримо, що в цьому році обов’язково настане Перемога, - підсумував керівник ЗОВА Юрій Малашко.



вівторок, 21 лютого 2023 р.

Служба безпеки України системно викриває освітян-колаборантів

На тимчасово окупованих територіях України ще з літа російські фашисти змушували наших вчителів ставати зрадниками свого народу та своєї землі і перейти на бік окупантів.

На жаль, знайшлися серед освітян колаборанти, які допомагають агресору запроваджувати російські програми «освіти», метою яких в першу чергу є вбивання у голови дітей наративів про «велич росії».

Служба безпеки України повідомляє про системне викриття колаборантів, які добровільно йдуть на співпрацю з ворогом.

Наприклад, у ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні викрито очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії нашої держави.

А у тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифіковано очільницю місцевого «відділу освіти» терористичної організації «лнр», яка з початку вересня активно «відновлювала» роботу освітніх інституцій на користь рф, закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників.

Крім того, викрито керівницю «районного управління освіти Новопсковського району лнр», яка періодично організовує поїздки вчителів на «курси переформатування» до російського міста Воронеж.

Конкретно цим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Нагадаємо, що за інформацією Молочанської міської ради на тимчасово окупованій території громади співпрацюють з російськими фашистами педагоги у трьох школах - це Молочанський опорний заклад, Кіровська та Запорізька школи. На співпрацю з ворогом пішло 17  вчителів громади.  (38 вчителів за даними міськради виїхали на підконтрольну  Україні територію і  організували платформу  Classroom, на якій навчається 180 учнів. Також вчителі, які не пішли на співпрацю і залишились на тимчасово окупованій території, переведені на простій). На співпрацю з окупантами пішла лише один директор Молочанського опорного закладу та половина його педагогічного колективу. Із чотирьох закладів дошкільної освіти окупантами відкрито три: у Молочанську, Лагідному, Запоріжжі. На співпрацю з ворогом пішла директор Запорізького ДНЗ та 9 працівників ДНЗ громади. 

Варто підкреслити, що російських кураторів-окупантів цікавить викладання у наших школах не скільки наук дітям (для росіян важливо, щоб вони були не розумні, а послушні!!!), як навчання любові до російських вбивць. В голови малоосвіченого люду вбивають міф про ніби-то "один народ", хоча навіть російські словники дають чітке визначення, що таке "народ". Цим вбивається в голови, що українців не існує.

І в цьому - величезний злочин. Ті перевертні-педагоги, які намагаються зараз "вчити" дітей у російському дусі, знають, що вільно чи невільно вони виправдовують вбивства українців під тим простим прикриттям, що нас немає і ніби не повинно бути.

Помічено, що прибулі на священну землю Токмаччини окупанти, буряти чи кавказці, самі погано говорять по-російськи. Вони несуть сюди не російську культуру, а справжній російсько-фашистський угар. А наші деякі горе-педагоги, вивішуючи власовські прапори фашистської росії, рекламуючи вижившого з розуму путіна-вбивцю, підтримуючи окупантів, які звіряче поводяться з викраденими "полоненими" токмачанами, самі стають пособниками російських міжнародних злочинців.





субота, 18 лютого 2023 р.

СБУ затримала директора херсонського рекламного агентства, яке виготовляло російську агітацію

Служба безпеки України викрила чергового колаборанта у звільненому Херсоні. Зловмисником виявився директор місцевого рекламного агентства, який добровільно пішов на співпрацю з російськими окупантами під час окупації Херсона.

Він сам запропонував рашистам PR-послуги щодо інформаційної підтримки кремлівського псевдореферендуму. Для цього особисто займався розробкою «стратегії» ворожої інформкампанії за «приєднання» регіону до складу росії.

Також його підприємство розробило і виготовило оптову партію листівок та постерів на білборди із закликами на підтримку фейкового плебісциту. Вартість «замовлення» становила більше ніж пів мільйона у гривневому еквіваленті. Гроші зловмисник отримував від рашистів у російських рублях.

Для розміщення агітаційної продукції використали 20 рекламних щитів компанії, встановлених уздовж автомобільних доріг та в місцях масового перебування людей на території українського міста.

Після звільнення Херсона колаборант намагався «залягти на дно» і уникнути правосуддя. Втім співробітники СБУ викрили його, встановили місцезнаходження і затримали.

За даними слідства, директор компанії підтримав російських загарбників одразу після початку повномасштабного вторгнення. Потім він здійснив «перереєстрацію» підприємства в колишній місцевій окупаційній адміністрації та уклав з нею «контракт» щодо надання рекламних послуг. Під час обшуків в офісі та помешканні фігуранта виявлено документацію і наочну продукцію із доказами незаконних дій.

Наразі злочинцю повідомлено про підозру за ч. 4 та ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочину проти України.



четвер, 16 лютого 2023 р.

Російський окупант розповів про перебування на Токмаччині

Відомий журналіст Володимир Золкін опублікував чимало інтерв’ю з військовослужбовцями рф. Серед них - Константин Єфремов, який перебував у якості окупанта у нашій Запорізькій області, а зокрема побув і на Токмаччині.

Т­­­­ак ось, цей Єфремов звільнився зі збройниих сил рф та виїхав з росії. І зараз розповів про своє бачення щодо цієї війни. (Повне відео – тут). 

Мародерство під Мелітополем і Токмаком

27 лютого 2022 року їхній підрозділ вийшов з Криму через Чонгар. Єфремов спочатку прибув у Мелітополь на аеродром і там став свідком перших мародерств росіян.

- Аеродром був вже розбитий, наші солдати ходили-шмонали всі приміщення, літаки. Військовослужбовці тягли всілякий хлам, навіть відра. Почали шукати зброю, набирали пістолети, бо кожному хотілося мати собі пістолет. Все це тягли у МАЗи, які призначені для перевезення особового складу. Один солдат з моєї групи притягнув газонокосарку: сказав, що віддасть старшині, щоб траву косити біля казарми у Владикавказі, - згадує окупант.

Потім Єфремов потрапив в групу по охороні артилерії і був призначений командиром цієї групи. Це було між Токмаком і Оріховом.

- 3 березня нас відправили з трьома установками Ураган. Ми відстрілювали боєкомплект і після цього переміщалися між населеними пунктами південніше Оріхова і північніше Токмака. Всього було близько 70 артилеристів і 10 бійців нашої групи охорони. Артилеристи були не раді нам. Вони давали нам якусь їжу, воду, але дуже мало. Зрозуміло, що їхній командир у першу чергу дбав про свій особовий склад. Тож ми полювали на зайців, готували їжу і жили в лісі. Ось так було 40 днів.

Одного разу ми вийшли на великий особняк, коли ходили за зайцями. Підійшли туди і побачили російського солдата, спитали чи можна тут скупатися. Він каже, що тут є  вода і можна помитися. Ми зайшли в цей будинок. Там проживали з десяток солдатів 100-ї Моздокської бригади. Коли ми туди прийшли, то побачили, що вони весь дім вже перерили. Схоже, це був будинок фермера, багатої людини, там була техніка і дорогі трактори Джон Дір. Була крупорушка, свинарники. Ми приходили туди кожні 3-7 днів скупатися і повертались назад. А ці бійці жили там на широку ногу і вони перевернули весь будинок. Там був ставок з японськими коропами кої. Солдати їх виловили і зіжрали, хоча цих коропів не їдять, а тримають як декоративних. Ще там був винний погріб, який вони весь випили, тобто відчували себе хазяями, ні в чому собі не відмовляли і ще й зіжрали цих риб. Я так зрозумів, що ці бійці сиділи в цьому будинку, щоб оберігати його і це багатство до прибуття командирів та вирішення питання, що з цим робити. Тому що в подальшому ті трактори Джон Діри відігнали у невідомому напрямку, - розповідає Єфремов.

За сім-картами їздили у Токмак

Окупант зазначив, що не бачив випадків, щоб місцеві жителі зустрічали росіян з квітами як визволителів.

- 16 квітня ми покинули артилеристів, тому що посварилися з начальником штабу їхньої бригади. Він подзвонив нашому командиру зведеного батальйону і ми отримали наказ переїхати в Більмак. Базувалися на території якоїсь ремонтної бази, де були гаражі і офісні будівлі. На цій території перебував штаб 42-ї дивізії. Начальником був полковник Віталій Шопага - заступник командира дивізії по військово-політичній підготовці. Мені і 8 моїм підлеглим  наказали охороняти територію, займатися пропускним режимом на КПП, - веде далі росіянин.

Він згадав, що Інтернет був нестабільний і в основному користувалися Київстаром.

- Сімки Київстар брали, в основному, в місцевих жителів. Хтось відбирав, хтось просив, хтось купляв. Часто, коли російський військовослужбовець відбирав картку, то жителі їх потім блокували. У нас були сім-карти, куплені в місті Токмак. Ми приїжджали туди, міняли рублі на долари у таксистів. Потім купляли гривні, бо рублі, в основному, нікому не потрібні були. І за гривні купували сім-карти, - згадує деталі Єфремов.

З особистого досвіду додамо, що ще одним джерелом сім-карт для окупантів були пограбовані квартири і будинки. Знайдені там телефони і сім-карти опинялися у інших людей.

Звірства над українськими солдатами

Далі Єфремов розповів, що під час боїв за Маріуполь кілька воїнів 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ опинилися в полоні у Більмаку.

- Трьох таких бійців полонили і привезли в штаб, де я знаходився. Полонені розповідали, що їх спочатку було шестеро, їм вдалося вирватися з Маріуполя, їх переслідували Вони перетнули одну водну перепону, але там потонув їхній офіцер і ще один хлопець. Ще один старший солдат помер від знемоги. А їх трьох спіймали і утримували в Більмаку в гаражі. Я бачив цих полонених. Я розумів, що на їхньому місці я б точно так би захищав свою землю, якби на неї напали.

Як до них ставились? Шопага і командир зведеного батальйону майор Дутов допитували цих трьох полонених і ще не менше 20 полонених солдатів ЗСУ, які знаходилися в інших населених пунктах поблизу Більмака. У них вимагали назвати націоналістів у їхньому батальйоні. А вони не могли відповісти на це питання, бо вони були військовослужбовцями ЗСУ і говорили, що у них ніколи не було націоналістів. За це їх били. У Дутова була дерев’яна бита і він починав їх бити по ногах, колінах, по пальцях. Годинами проводилися ці допити, після яких їх приводили в гараж. Один військовослужбовець зізнався, що він снайпер. Шопага ніби зійшов з розуму і всю свою злобу почав вимішати на цьому хлопцеві. Не пам’ятаю його імені, але знаю, що він 1993-го року народження. Інші були старші – років по 35, за посадами – механік-водій і водій. Шопага часто напивався і викликав полонених і вдень, і вночі. Він зі снайпера міг спустити штани. Запитував: чи у тебе є дівчина? Той відповідав, що так. «Зараз ми тобі швабру засунемо і відправимо їй відео», або «Скажу дагестанцям і вони тебе зґвалтують, а ми це відправимо твоїй дівчині». Але до цього не дійшло, - розповідає Єфремов.

За словами окупанта, відсотків 70 російських військовослужбовців підтримувало дії цього полковника.

- Вони кожного разу, проходячи мимо гаражів, хотіли прорватися до українських полонених, вдарити їх, якось образити чи порозмовляти. Наприклад, зайшов один і вдарив ногою в обличчя українського снайпера та зламав йому ніс. Також Шопага у п’яному вигляді притуляв пістолет до голови полонених, рахував до трьох і стріляв поряд з головою, під ноги стріляв. Далі він пішов на підвищення на армійську посаду в 58-у російську армію. А українських полонених з Більмака вивезли у Мелітополь. Там збирали військовополонених, а також полонених з числа цивільного  населення. Водій розказував, що там їх дуже побили з особливою жорстокістю, - розповідає далі Єфремов.

Варто уточнити, що за Женевськими конвенціями, підписаними в тому числі росією, військові не мають права чіпати цивільних, і ті не можуть бути полоненими. Тож правильно їх називати не полоненими, як говорять росіяни, а викраденими.

Місцеві були не раді росіянам

Також окупант Єфремов розповів про стосунки з місцевими жителями:

- Наприклад, привезли двох місцевих полонених з числа цивільних. Чоловіка років 60 підозрювали в тому, що він давав координати російських військ Збройним силам України. Довести нічого не могли і його просто тримали в гаражі, його навіть не допитували вже, а він просто там жив у цьому гаражі. Ще був неповнолітній хлопець років 14 - 16. Його тримали по тій же причині. А ще один житель Більмака прийшов сам і сказав, що в нього є інформація, що може бути цікавою російським солдатам. Його відвели до полковника, а потім там він почав кричати, його стали бити. На ранок його знову допитували і дали під зад ногою. І він пішов побитий додому, - каже Єфремов.

Щодо ставлення місцевих жителів, він зазначив, що не може сказати, щоб місцеві показували хоч якусь любов до росії, вони спілкувалися з солдатами рф «ніби скрізь зуби». Були місцеві, які посміхались, але на його думку, переважно це коли люди бояться військових з автоматами.

І ще окупант називав численні факти мародерства росіян:

- Було таке, що відбирали автомобілі. Або купували їх по зниженій ціні. Багато місцевих людей виїхали і залишені  будинки були перериті. У Більмаку навіть склад побутової хімії обікрали, весь винесли. Банкомат в центрі селища теж вскритий був, але це до нас було, мабуть ще штурмовими  групами, які першими заходили у Більмак.

Також Єфремов розповів, що бачив Меморіали воїнам Великої Вітчизняної війни, впорядковані, пофарбовані. А націоналістів, каже, не бачив.

Згодом Костянтин Єфремов намагався звільнитися з армії. Він розповів, що для таких, російське командування застосовувало певні методи. Полковник Шопага їздив по підрозділам на передовій і мав гасити невдоволення бійців, які хотіли перервати контракт і відмовлялись воювати. Таких привозили в будівлю школи і їм погрожували кримінальним переслідуванням. Шопага і куратор від ФСБ в 42-й дивізії зс рф придумали таку схему: видавали наказ про наступ, в якому були і поранені і загиблі, а відмовникам інкримінували «залишення в небезпеці, що потягло за собою загибель бійців». І відмовники після цього боялися кримінального переслідування і поверталися на позиції.

Втім Єфремову вдалося з шістьма солдатами виїхати в Джанкой. Його звідти вивіз друг, а згодом військовослужбовець рф зміг виїхати за кордон та дав кілька інтерв’ю, у яких принаймні зараз засуджує російську агресію і вибачається перед громадянами України

Акцентуємо увагу на ще одному епізоді з розповіді окупанта. Єфремов згадує Моздокську бригаду. А ми пригадуємо, що перші окупанти у Токмаці дійсно були з Моздока – міста в Північній Осетії. Кілька їхніх фото збереглося в наших архівах. 

Росіяни (а правильніше сказати осетини) з початку окупації отаборилися у відділенні поліції Токмака. Там весь час відбувалися незаконні утримання, допити і катування цивільних токмачан. Нагадаємо, що утримання заручників  є воєнним злочином.  До подібних злочинів відносять і примусові зникнення, які полягають у викраденні, затриманні людини, залишаючи їхні сім’ї у повному незнанні долі рідних.

Варто розуміти, що кожен окупант, який прийшов зі зброєю на нашу землю, став злочинцем. Хтось з них став вбивцею, хтось здійснив військовий злочин, затримуючи та знущаючись з цивільного населення. Хтось став мародером, грабуючи токмачан, їхнє житло, підприємства. У кожного своя міра відповідальності і кожен з них відповість за вдіяне. І перед людьми, і перед Богом!

Підготував Віталій Голод.

 

середа, 15 лютого 2023 р.

Токмацька МВА продовжує надавати гумдопомогу для ВПО

Працівники Токмацької міської військової адміністрації продовжують надавати гуманітарну допомогу.

Так, 13 січня була надана гуманітарна допомога у вигляді вершкового масла для внурішньо переміщених осіб Токмацької громади, які наразі перебувають у Запоріжжі. 

Допомога отримана за сприяння «Світової центральної кухні».

Також вершкове масло передали токмачанам, які перебувають у Дніпрі.

А сьогодні, 15 лютого, знову було здійснено видачу вершкового масла ВПО у Запоріжжі за списками.

Водночас за потребою токмачани отримали дитяче харчування, памперси для дітей та дорослих, одяг, що був у вжитку. 

Завтра ж, 16 лютого з 9.30 ТМВА запрошує отримувати одяг (бувший у вжитку) для родин з дітьми. 

Місце видачі у Запоріжжі: бульвар Центральний, 3 (зупинка транспорту "Майдан Фестивальний").


вівторок, 14 лютого 2023 р.

Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб подати заявку на компенсацію?

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надало консультативну інформацію як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб подати заявку на компенсацію.

Український Уряд продовжує закликати громадян повідомляти про їхнє зруйноване або пошкоджене житло. Мінре нагадує, що зробити це можна на порталі Дія (https://diia.gov.ua/services/poshkodzhene-majno), через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса.

При фіксації пошкоджень або руйнувань слід дотримуватися кількох важливих правил:

- Намагайтеся зробити фото або відео хорошої якості, за можливості попередньо увімкніть на телефоні геолокацію.

- Під час зйомки прокоментуйте своє місцезнаходження, дату, час, деталі пошкодження (за можливості зафіксуйте відомості від третіх осіб, які попередньо мають представитися).

- Фіксуйте руйнування великим і малим планом, знімайте всі зовнішні та внутрішні пошкодження. Покажіть прилеглу територію й об’єкти, які знаходяться поруч.

Збережіть відзняте у первинному вигляді: без використання графічних редакторів, написів тощо.

- Зробіть копії результатів зйомки та збережіть їх на різних носіях: флешці, файлообміннику тощо.



неділя, 5 лютого 2023 р.

На Запоріжжі колаборанти не уникнуть суду

З початку повномасштабної війни СБУ оголосила про підозру за колабораціонізм майже тисячі осіб. Серед них є колишні депутати, чиновники, освітяни, працівники інфраструктури.

Відомо, що у Запоріжжі було затримано президента АТ «Мотор Січ» та начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства. За даними слідства, посадовці налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до рф.

Крім цього СБУ повідомляла про підозру колишньому нардепу-регіоналу Євгену Балицькому, який на початку захоплення частини Запорізької області добровільно перейшов на бік ворога. За це росіяни його призначили очільником місцевої окупаційної адміністрації. Перебуваючи на «посаді» гауляйтер виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

Серед колаборантів чимало й освітян. Нагадаємо, що Служба безпеки викрила двох токмацьких педагогів (колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця), які змушували вчителів переходити на бік окупантів. Вони добровільно вступили до створеного агресором «департамента образования» у Токмаці, сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти, закликали вчителів повертатися на «робочі місця» і викладати навчальну програму за російськими підручниками і прокремлівськими методичками. Також вони організовували збори, де публічно агітували за підтримку країни-агресора та виправдовували її злочини. У разі переходу на бік ворога «гарантували» виплату російських «зарплат» і лояльне ставлення місцевого «районо». Наразі зловмисниці переховуються від правосуддя на захопленій території.

А у Мелітополі викрито очільницю створеного окупантами місцевого «минобразования рф». Після «призначення» вона «передала» міські школи під казарми росгвардії. У подальшому ворог використовував їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань.

Інша освітянка, колишня асистентка вчителя з Мелітополя, погодилась на пропозицію співробітників фсб рф, щодо збору інформації про учасників АТО/ООС, військовослужбовців ЗСУ, а також проукраїнськи налаштованих громадян, що чинять активний спротив окупаційній владі. За це вона була призначена на посаду начальника відділу освіти Мелітопольського району. 

Паралельно Державне бюро розслідувань завершило розслідування стосовно керівника рибоохоронного патруля з Бердянська. Як з’ясувалося, він добровільно перейшов на бік ворога та наполегливо схиляв до цього колег, допомагав окупаційній владі у створенні окупаційної структури «отдел охраны окружающей среды и природных ресурсов администрации города Бердянск», який і очолив. Також зрадник передав агресорам у користування флот управління, ділився інформацією щодо розташування військової техніки ЗСУ, «світився» у матеріалах пропагандистських ЗМІ. Обвинувальний акт щодо нього направлено до суду.

А на звільнених територіях вже відбуваються суди по колаборантських справах.

Так, на Херсонщині суд виніс вирок за організацію псевдореферендуму у Бериславському районі. Організаторкою була колишня членкиня місцевої «избирательной комиссии», створеної агресором під час тимчасової окупації території, мешканка селища Новоолександрівка Бериславського району, яка на початку повномасштабного вторгнення підтримала російських загарбників. Після захоплення населеного пункту вона добровільно вступила до лав місцевої окупаційної адміністрації, де виконувала завдання москви щодо організації та проведення незаконного референдуму на окупованій Херсонщині. Для цього зловмисниця формувала так звані «реєстри виборців» на території району, закликала людей прийти на «дільниці» і «проголосувати» на користь країни-агресора. Вона особисто обходила приватні домоволодіння і вимагала від людей поставити потрібну «відмітку в бюлетенях».

Після звільнення району співробітники СБУ затримали колаборантку. Відтак, за інформацією Служби, суд визнав її винною за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їй покарання у вигляді 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом, строком на 10 років.

Водночас у Херсоні затримали колаборанта з «мвд рф», який намагався втекти на тимчасово окупований берег міста. Зловмисником виявився колишній посадовець розформованої державної автомобільної інспекції, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників, добровільно пішов на співпрацю з ворогом і отримав посаду «главного управления министерства внутренних дел Херсонской области». В окупаційному органі його призначили «инспектором батальона патрульно-постовой службы». Після цього він «ніс службу» із вогнепальною зброєю та відповідним «посвідченням» російського зразка. На цій «посаді» він разом з окупантами здійснював «рейди» по території міста для виявлення учасників руху опору. Під час таких «облав» рашисти незаконно затримували громадян, розграбовували їхні оселі та відвозили потерпілих до місцевої катівні.

Після звільнення Херсона колаборант намагався втекти на лівий берег Дніпра, щоб уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали його, попередивши втечу до тимчасово окупованої частини регіону. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Наразі суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Колаборанту загрожує покарання до 15 років ув’язнення.

Очевидно, що суд чекає на всіх, хто співпрацював з окупантами.

Підготував Віталій Голод.




World Central Kitchen допомогла токмачанам ВПО

1 лютого не зважаючи на відсутність електроенергії й холодну погоду, працівники Токмацької міської військової адміністрації здійснили видачу гуманітарної допомоги мешканцям Токмацької громади у м. Запоріжжя, які отримали довідки ВПО у вересні, жовтні, листопаді, грудні 2022 року й січні 2023 року.

Всього роздали 350 пакунків харчових наборів. Одночасно токмачани отримали дитяче харчування, памперси для дітей та дорослих.

«Дякуємо World Central Kitchen ( WCK ) за надану допомогу й сподіваємося на подальшу підтримку», - зазначають в ТОВА.

Крім цього 3 лютого жителі Токмацької громади у Запоріжжі, які отримали довідки ВПО у березні, квітні, травні й зареєстровані у Пологівському ХАБі «Простір Єдності», отримали набори гігієни. Також за потребою надавалися дитяче харчування та памперси.